Популярные статьи

BMW 3-series Coupe (Бмв ) 2006-2009: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

С сентября 2006 года серийно выпускается БМВ 3-й серии купе (Е92). Невзирая на свое техническое родство с седаном и Touring, купе БМВ 3-й серии имеет

Длительный тест Range Rover Sport: часть вторая

Аш длительный тест Range Rover Sport Supercharged подошел к концу. Первая хорошая новость: машину не угнали! Вторая: несмотря на соблазн, за

Audi E-tron (Ауди ) 2010: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Audi E-tron, представленный на автосалоне в Детройте в январе 2010 года, совсем не то же самое, что E-tron, который выставлялся осенью на IAA 2009 во

Принципы ухода за АКБ зимой

В зимнее время года при морозной погоде аккумулятор автомобиля испытывает нагрузку намного больше, чем в летнее время. Автовладельцами замеченны

SEAT Toledo (Сиат Толедо) 1998-2004: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Эта модель расширяет присутствие компании SEAT в сегменте рынка престижных автомобилей. Toledo - первый автомобиль компании дизайн которого выполнен

В 2000 г. семейство японских Corolla лишь обновилось. Спрос на эти машины падал и классическая Corolla уже не устраивала японских покупателей. Как

Skoda Octavia (Шкода Октавия) 1996-1999: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Skoda Octavia - это современный переднеприводной автомобиль с поперечным расположением двигателя. На нём может стоять один из пяти моторов концерна

Chrysler PT Cruiser (Крайслер Пт крузер) 1999-2010: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Дебют серийной модели PT Cruiser состоялся в 1999 году в Детройте. Компании Chrysler удалось зацепить ностальгическую струну в душе каждого простого

Примеряем Audi A6 Allroad и A8 Hybrid к нашим дорогам

Компания сыграла на контрасте, представив одновременно две модели, совершенно противоположные по идеологии: сверхэкономичный лимузин-гибрид А8 и

Toyota Tundra Crew Max (Тойота Тундра Crew Max) 2006-2009: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Toyota Tundra (Тойота Тундра) проектировался как грузовик. Мощный двигатель, основательная рама и большая грузоподъемность... вот что отличает этот

Архив сайта
Облако тегов
Календарь

Замена на касетата на велосипедот

  1. Одреди го типот ракав
  2. Алатки за отстранување касети
  3. Демонтирање на касетата
  4. Инсталирање нова касета
  5. Грижа за лентата и синџирот

По надминувањето на ознаката од 1,5 илјади километри, време е внимателно да ја испитате лентата. Стапката на абење многу ќе зависи од состојбата на синџирот и од типот на површината што најчесто се вози (на пример, во планините или на патиштата). Ако забите на зглобните тркала што ги користите највеќе личат на перки од ајкула, а не на заоблени гребени (како на недоволно користени тркала), треба да ја замените касетата.

Во некои случаи, можно е да се заменат поединечни запчаници, но не постојат сите резервни делови за сите касети, и воопшто е побезбедно да се замени целото собрание одеднаш. Ако се сомневате во изводливоста на оваа или онаа опција, консултирајте се со специјалист.

Одреди го типот ракав

Сите следни чекори за отстранување на касетата сугерираат дека имате булбус (со слободна репродукција) Сите следни чекори за отстранување на касетата сугерираат дека имате булбус (со слободна репродукција). Денес, овој тип е инсталиран на повеќето модели на велосипеди, но сеуште е потребно да се провери. За да го направите ова, извадете го задното тркало и внимателно погледнете ја најмалата касета за пренос. Ако прстен за задржување (обично означен со "заклучување" на него) се наоѓа надвор од него, тогаш имате инсталирано барабан.

Алатки за отстранување касети

Прицврстувачкиот прстен е дизајниран да ги поправи брзините на хаубата, а при отстранување и замена на касетата мора да се одврти. За да го направите ова, потребни се три алатки: ланец портата, уред за отстранување на задржувачкиот прстен и голем прилагодлив клуч.

Демонтирање на касетата

Откако ќе го извадите задното тркало, отстранете го ексцентричниот држач од него. Потоа внесете го уредот за отстранување на прстенот за задржување во касетата и зацврстување додека не е во правилната положба (само еден е обезбеден). Ако вашата лента не одговара на стандардниот уред за отстранување на прстенот, контактирајте со вашиот продавач или механичар, и тие ќе ви го најдат вистинскиот модел.

За да притиснете внимателно на брзините, извадете ги изворите од ексцентричната монтажа и повторно ставете ги низ тркалата и алатот.

Ако вашиот велосипед има преку оска што е прицврстена во рамката, а не стандарден механизам за брзо ослободување, можете да го вметнете преку уредот за отстранување прстен, така што сите компоненти на касетата ќе останат на место за време на демонтажата.

Ако вашиот велосипед има преку оска што е прицврстена во рамката, а не стандарден механизам за брзо ослободување, можете да го вметнете преку уредот за отстранување прстен, така што сите компоненти на касетата ќе останат на место за време на демонтажата

Ставете го тркалото рамно на земја, застанете зад него, ставете ја портата во левата рака и закачете ја на една од големите запчаници на касетата. Во десната рака, земете го прилагодливиот клуч и прицврстете го прицврстувачот за отстранување на затегнувачкиот прстен со него. Во овој случај, портата нема да дозволи касетата да се сврти за време на демонтажата на прстенот.

Во овој случај, портата нема да дозволи касетата да се сврти за време на демонтажата на прстенот

Турнете го клучот и портата во спротивни насоки. Веднаш штом ќе можете да го олабавите прстенот, ставете го клучот со јаката и продолжете рачно да го одвртете.

По отстранувањето на прстенот, извадете ја касетата. Ако планирате повторно да употребите некои од неговите компоненти, внимателно расклопите ја постапката.

Инсталирање нова касета

Ставете ја новата касета на черупка, осигурувајќи дека касетата што ја купувате е компатибилна со вашиот черупка. За погодност има канали на кутијата со касети, а на ракавот има соодветни жлебови, така што во принцип не можете да ја инсталирате касетата погрешно. Најголемата брзина треба да биде најблиску до краците, при што сите тркала се свртени кон заоблената површина.

Проверете дали касетите се вградени помеѓу сите тркала на касетата или дека ги продавате со касетата. По монтажата на касетата, осигурете се дека растојанието помеѓу сите тркала е исто, а најмалото тркало малку излегува зад телото на ракавите. Во спротивно, поверојатно е дека ќе пропуштите една од целите.

Заменете го прстенот со истиот апарат, потоа затегнете го (но не претерувајте го) во насока на стрелките на часовникот со прилагодлив клуч. Со соодветен адаптер и клуч со прилагодлив вртежен момент, затегнете ја до вредноста препорачана од производителот. Ако немате таков клуч, доведете го овој дел од работата до специјалистите од продавницата за велосипеди.

Заменете го ексцентричниот држач со пружините, ставете го тркалото и само за случај проверете ја работата на механизмот кога префрлувате на сите достапни видови на брзини.

Грижа за лентата и синџирот

Касетата исчистете ја најмалку двапати годишно. Избегнувајте контакт со вода и не користете растворувач бидејќи може да го измие лого подмачкување.

Кога ќе ја замените касетата, препорачливо е да го замените коло. Брзо се истроши, а најверојатно ќе имате време да го смените колото неколку пати пред да ја замените касетата за прв пат. Но, треба да се запомни дека ланецот и касетата мора да бидат компатибилни едни со други. На пример, за касета со 9 брзини, погодно е само 9-брзински коло.

Прочитајте повеќе за грижата и одржувањето на синџирот за велосипеди. .

Имајте на ум дека употребата на истрошен ланец доведува до предвремено носење на забите на касетата. Ова особено важи за региони со висока влажност или песочни површини, бидејќи влезот на вода, нечистотија и песок во пренос значително го намалува животниот век на неговите компоненти.

Како да изберете лента прочитана во статијата Касета за велосипеди: избор и одржување