Популярные статьи

BMW 3-series Coupe (Бмв ) 2006-2009: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

С сентября 2006 года серийно выпускается БМВ 3-й серии купе (Е92). Невзирая на свое техническое родство с седаном и Touring, купе БМВ 3-й серии имеет

Длительный тест Range Rover Sport: часть вторая

Аш длительный тест Range Rover Sport Supercharged подошел к концу. Первая хорошая новость: машину не угнали! Вторая: несмотря на соблазн, за

Audi E-tron (Ауди ) 2010: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Audi E-tron, представленный на автосалоне в Детройте в январе 2010 года, совсем не то же самое, что E-tron, который выставлялся осенью на IAA 2009 во

Принципы ухода за АКБ зимой

В зимнее время года при морозной погоде аккумулятор автомобиля испытывает нагрузку намного больше, чем в летнее время. Автовладельцами замеченны

SEAT Toledo (Сиат Толедо) 1998-2004: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Эта модель расширяет присутствие компании SEAT в сегменте рынка престижных автомобилей. Toledo - первый автомобиль компании дизайн которого выполнен

В 2000 г. семейство японских Corolla лишь обновилось. Спрос на эти машины падал и классическая Corolla уже не устраивала японских покупателей. Как

Skoda Octavia (Шкода Октавия) 1996-1999: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Skoda Octavia - это современный переднеприводной автомобиль с поперечным расположением двигателя. На нём может стоять один из пяти моторов концерна

Chrysler PT Cruiser (Крайслер Пт крузер) 1999-2010: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Дебют серийной модели PT Cruiser состоялся в 1999 году в Детройте. Компании Chrysler удалось зацепить ностальгическую струну в душе каждого простого

Примеряем Audi A6 Allroad и A8 Hybrid к нашим дорогам

Компания сыграла на контрасте, представив одновременно две модели, совершенно противоположные по идеологии: сверхэкономичный лимузин-гибрид А8 и

Toyota Tundra Crew Max (Тойота Тундра Crew Max) 2006-2009: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Toyota Tundra (Тойота Тундра) проектировался как грузовик. Мощный двигатель, основательная рама и большая грузоподъемность... вот что отличает этот

Архив сайта
Облако тегов
Календарь

Табела за напојување со жица: детално разгледајте

 1. Како да се избере вистинскиот пресек
 2. Избор на пресек на жица за номинална струја
 3. Дополнителни аспекти на избор на големина на жица
 4. Заклучок

Поедноставена табела за избор на пресек на проводникот за номинална моќност

Табела на моќност наспроти пресек на жица беше развиена специјално за почетници во областа на електротехниката. Во принцип, изборот на пресек на жица зависи не само од моќноста на поврзаните товари, туку и од масата на други параметри.

Во една од главните книги на кој било електричар - ПИЕ, целата поента е посветена на правилниот избор на пресек на жица. И врз основа на тоа е напишано наше упатство, кое треба да ви помогне во тешката задача да изберете жичан дел.

Како да се избере вистинскиот пресек

Зошто не можете да користите табели за напојување

Прво на сите, треба да знаете дека секоја табела за зависноста на пресекот на жицата од моќност не може да му противречи на PUE. Навистина, врз основа на овој документ, не само професионалците, туку и дизајнираат бироа, го прават својот избор.

Затоа, сите оние табели и видеа што може да ги најдете на Интернет во голем број, нудејќи да направите избор токму по моќ, се еден вид просечна опција.

Значи:

 • Речиси секоја табела со пресеци на жица по моќ ви нуди да изберете жица заснована на активната моќност на уредот или уредите. Но, оние што добро учеле на училиште треба да запомнат дека активната моќ е само составен дел од вкупната моќ, која исто така содржи реактивна моќ.

Што е косα

 • Овие компоненти се разликуваат по кос. За повеќето електрични уреди, овој индикатор е многу близу до единството, но за уредите како што се трансформатори, стабилизатори, разновидна технологија за микропроцесор и слично, може да достигне 0,7 или помалку.
 • Но, секоја табела за делови за електрична енергија не е точна, не само затоа што не ја зема предвид целата моќност. Постојат и други важни фактори. Значи, според PUE, изборот на проводници со напон до 1000V треба да се изврши само со загревање. Според клаузулата 1.4.2 од ЕИК, изборот на струи со краток спој за такви жици не е задолжителен.
 • За да се избере пресек на жица за греење, треба да се земат предвид следниве параметри: номинална струја што тече низ жицата, тип на жица - една-, две- или четири-жичана, метод на поставување жица, температура на околината, број на поставени жици во пакет, изолационен материјал од жицата и, се разбира, жичен материјал. Ниту една табела со капацитет за оптеретување на жицата не е во состојба да комбинира толку многу параметри.

Избор на пресек на жица за номинална струја

Се разбира, тешко е да се комбинираат сите овие параметри во една табела, но треба да изберете некако. Затоа, за да можете да направите избор со свои раце и глава, ние ви нудиме основни аспекти на избор во скратена верзија.

Ги отфрливме сите параметри за избор на секција за високонапонски кабли, недоволно користени жици и ги оставивме само најважните.

Значи:

 • Бидејќи PUE користи табела за избор на делот од жицата по струја, треба да откриеме каква струја ќе тече во жицата со одредени вредности на моќност. Ова може да се направи според формулата I = P / U × cosα, каде што јас сум нашата номинална струја, P е активна моќност, cosα е очигледен фактор на моќност и U е номинален напон на нашата мрежа за напојување (за еднофазна мрежа е 220V, за трифазна мрежа е 380V).

На фотографијата е прикажана табела за избор на пресек на жицата од PUE за проводници од алуминиум

 • Се поставува логично прашање, каде да се добијат косфални читања? Обично се означува на сите електрични уреди или може да се прикаже ако е индицирана вкупната и активната моќност. Ако пресметката се спроведува за неколку електрични уреди, тогаш обично се прифаќа просекот или се пресметува номиналната струја за секоја од нив.

Обрнете внимание! Ако не можете да дознаете cosα за некои уреди, тогаш за нив може да се земе еднакво на единство. Ова, се разбира, ќе влијае на конечниот резултат, но дополнителната маргина на безбедност за нашите жици нема да наштети.

 • Знаејќи ги товарите за секоја од планираните групи на нашата електрична мрежа, табелата за зависност од пресекот на жицата од струјата дадена во PUE може да ја користиме нас. Само за правилна употреба треба да се задржи на уште неколку точки.
 • Како прво, треба да одлучите за жицата што планираме да ја користиме. Наместо тоа, треба да го одредиме бројот на јадра. Покрај тоа, треба да го одредите начинот на поставување на жицата. На крајот на краиштата, со отворениот метод на поставување жица, интензитетот на отстранување на топлина од него е многу поголем отколку кога се поставуваат во цевки или брановидни. Ова се зема предвид во табелите на PUE.

Табела за избор на пресечен кабел за бакарни проводници

Обрнете внимание! При изборот на бројот на жични јадра, нула и заштитни јадра не се земаат предвид.

 • Покрај тоа, табелата на тековниот пресек на жицата ќе ви помогне да го одредите изборот на материјал за жици. На крајот на краиштата, врз основа на резултатите, можете да оцените кој материјал подобро го прифаќате.

Обрнете внимание! При изборот на пресек на жица, секогаш изберете ја најблиската поголема вредност на пресекот. Покрај тоа, ако имате намера да ги поставите новите жици на стариот, тогаш земете во предвид дека, според клаузулата 3.239 од SNiP 3.05.06 - 85, старите терминални блокови нема да дозволат употреба на жица со пресек од повеќе од 4 mm2.

Дополнителни аспекти на избор на големина на жица

Но, кога се разгледува табелата на зависноста на струјата од пресекот на жицата, не смееме да заборавиме на условите во кои е поставена жицата. Затоа, ако имате место да бидете услови што не се поволни за условите за загревање на жицата, тогаш вреди да се обрне внимание на дополнителни аспекти.

Затоа, ако имате место да бидете услови што не се поволни за условите за загревање на жицата, тогаш вреди да се обрне внимание на дополнителни аспекти

Табела на коефициенти на корекција на температурата

 • Како прво, тоа е температурата на околината. Ако се разликува од просекот + 15⁰С, врз основа на кој пресметката е направена во табелите на PUE, тогаш треба да направите фактори на корекција. Подолу ќе најдете табела со резиме на овие коефициенти.
 • Исто така, табелата на оптоварување и пресекот на жицата според клаузулата 1.3.10 од PUE бара воведување на фактори за корекција за заедничко поставување натоварени жици во цевки, фиоки или едноставно снопови. Значи, за 5-6 жици поставени заедно, овој сооднос е 0,68. За 7-9 ќе биде 0,63, а за поголем број е 0,6.

Заклучок

Се надеваме дека нашата табела за оптоварување со бакар и алуминиум ќе ви помогне да го направите вашиот избор. И техниката предложена од нас ќе овозможи дури и непрофесионалец да го направи вистинскиот избор.

На крајот на краиштата, цената на грешка може да биде многу висока. Која е само статистиката на пожарите што се случија поради краток спој. И причината во повеќето случаи не е исполнување на стандардите за греење на жици.