Популярные статьи

BMW 3-series Coupe (Бмв ) 2006-2009: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

С сентября 2006 года серийно выпускается БМВ 3-й серии купе (Е92). Невзирая на свое техническое родство с седаном и Touring, купе БМВ 3-й серии имеет

Длительный тест Range Rover Sport: часть вторая

Аш длительный тест Range Rover Sport Supercharged подошел к концу. Первая хорошая новость: машину не угнали! Вторая: несмотря на соблазн, за

Audi E-tron (Ауди ) 2010: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Audi E-tron, представленный на автосалоне в Детройте в январе 2010 года, совсем не то же самое, что E-tron, который выставлялся осенью на IAA 2009 во

Принципы ухода за АКБ зимой

В зимнее время года при морозной погоде аккумулятор автомобиля испытывает нагрузку намного больше, чем в летнее время. Автовладельцами замеченны

SEAT Toledo (Сиат Толедо) 1998-2004: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Эта модель расширяет присутствие компании SEAT в сегменте рынка престижных автомобилей. Toledo - первый автомобиль компании дизайн которого выполнен

В 2000 г. семейство японских Corolla лишь обновилось. Спрос на эти машины падал и классическая Corolla уже не устраивала японских покупателей. Как

Skoda Octavia (Шкода Октавия) 1996-1999: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Skoda Octavia - это современный переднеприводной автомобиль с поперечным расположением двигателя. На нём может стоять один из пяти моторов концерна

Chrysler PT Cruiser (Крайслер Пт крузер) 1999-2010: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Дебют серийной модели PT Cruiser состоялся в 1999 году в Детройте. Компании Chrysler удалось зацепить ностальгическую струну в душе каждого простого

Примеряем Audi A6 Allroad и A8 Hybrid к нашим дорогам

Компания сыграла на контрасте, представив одновременно две модели, совершенно противоположные по идеологии: сверхэкономичный лимузин-гибрид А8 и

Toyota Tundra Crew Max (Тойота Тундра Crew Max) 2006-2009: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Toyota Tundra (Тойота Тундра) проектировался как грузовик. Мощный двигатель, основательная рама и большая грузоподъемность... вот что отличает этот

Архив сайта
Облако тегов
Календарь

Размислете како да ги поврзете жиците со излезот.

 1. Можни опции за поврзување на сокетите
 2. Приклучете го редовниот излез
 3. Поврзување на неколку сокети во серија
 4. Поврзете се од штекер за мрежно осветлување
 5. Заклучок

Поврзете го штекерот

Кога ја поправате или инсталирате вашата електрична мрежа, можеби ќе бидете соочени со прашањето како да ги поврзете жиците со ѕидниот штекер. Прашањето не е комплицирано и не бара посебно знаење.

Во исто време, постојат нијанси што може да доведе непрофесионален во ступор. Затоа, во оваа статија ќе ги разгледаме сите детали за поврзување на сокети, како и да ги анализираме сите можни опции кои може да ги најдете при поправката.

Можни опции за поврзување на сокетите

Во оваа статија ќе ги разгледаме прашањата кои се однесуваат директно на поврзувањето на продавниците; прашања поврзани со поврзување на други приклучоци за енергија од сокети, како и допирање на ситуации поврзани со тестирање на перформансите на приклучоците.

Приклучете го редовниот излез

Прво, да го разгледаме прашањето како да ги поврземе жиците на излезот?

За да го направите ова, ние треба да се поврземе со неа фаза, нула и заштитни жици. Врската обично се прави од разводна кутија, која често се наоѓа под таванот над прекинувачот за светло на влезот во собата. Но, веднаш забележуваме дека ова не е норма, туку непишано правило.

Едноставна приклучна конекција

Значи:

 • Пред да го поврзете сокот, ние треба да го инсталираме и, ако се користи скриен метод на жици, поставете ја портата од разводна кутија до неа. Ние нема да се задржиме на ова, можете да најдете видео од овој аспект на делата на нашата веб-страница.
 • Кога е завршена инсталацијата на штекерот и сите подготвителни активности се завршени, можете да продолжите директно до врската. За ова треба да ја отвориме раскрсницата. Пред тоа, треба да го отстраните напонот од сите жици кои се наоѓаат во него, и подобро е веднаш да го исклучите автоматскиот прекинувач во вашата куќа или стан.
 • Откако ја отворивме разводна кутија, треба да ги одредиме фазните, нули и заштитни жици од кабелот кој ја снабдува линијата. Ако вашата електрична мрежа е инсталирана во согласност со клаузулата 1.1.1 од ПУЕ, жолто-зелената жица е заштитна, сината жица е нула, а третата жица е фаза.
 • Ако вашата куќа жици е направено "некако", потоа продолжи да ги бара фаза, неутрални и заштитни жици. За да го направите ова, обезбедете пристап до изложените делови на жичаната жица. Потоа, растворете ги на страните, осигурувајќи ја практичноста на работата.
 • Сега можеме да примениме напон на жиците. Користејќи биполарен индикатор за напон, утврдете ги фазните, неутралните и заштитните жици.

Обрни внимание! Ви препорачуваме да го користите токму биполарниот напонски индикатор поради неговата поголема сигурност и функционалност. Покрај тоа, нејзината цена нема да го уништи дури и најскромниот буџет. Збир на функции, како на пример индикација на напон, откривање на присуството на коло и способност да се користи како нормален капацитивен индикатор, овозможуваат да се реши речиси секој проблем.

Збир на функции, како на пример индикација на напон, откривање на присуството на коло и способност да се користи како нормален капацитивен индикатор, овозможуваат да се реши речиси секој проблем

Наједноставниот биполарен напонски индикатор

 • За да се одредат неутралните и заштитните жици, потребно е да се исклучи неутралната жица во вашата централа кога ќе се отстрани напонот. Потоа нанесете го напонот и утврдете ја неутралната жица во разводна кутија со отсуството на колото помеѓу жицата и земјата.

Обрни внимание! Многу е важно да не се мешаат неутралната и заштитната жица, инаку може да имате сериозни проблеми со контролата на моќноста. И ако има современ електронски метар, тоа ќе биде откриено во првиот круг.

 • Ако вашата електрична мрежа е направена во согласност со стандардите на EMP, тогаш став 4-6 од нашите инструкции, можете да ги испуштите. Наместо тоа, треба да ги поврзете фазните, неутралните и заштитните жици со соодветните терминали и да ги стартувате до ѕидниот штекер. Во исто време, според клаузулата 2.1.22 од ПУЕ, на местото на приклучување и во разводна кутија и во кутијата на штекерот, потребно е да се обезбеди жична маргина. Ова е особено точно кога поврзувате сокети со алуминиумски жици.
 • Сега поврзете ги жиците со штекерот. Главната работа не е да се меша со поврзувањето на заштитната жица. Треба да биде поврзан со приземните контакти на штекерот. Поврзете ги фазните и неутралните жици со струјните контакти на излезот. И што жица каде - апсолутно никаква разлика.
 • По затворањето на капакот на разводна кутија и конечната инсталација на штекерот, можете да го активирате и тестирате нашиот излез. Ако направивте се што е советувано со нашите упатства, тогаш сè ќе работи без коментар.

Поврзување на неколку сокети во серија

Во некои случаи, за да се зачува, може да биде неопходно да се поврзат неколку сокети во серија истовремено. Исто така, не е тешко, а тоа самото дело е доволно лесно.

Исто така, не е тешко, а тоа самото дело е доволно лесно

Сликата го прикажува дијаграмот за поврзување на неколку приклучоци во серија

Значи:

 • Прво, користејќи ја техниката опишана погоре, го поврзуваме првиот излез. Потоа се поврзуваме со терминалите на првиот излез, односно фаза, нула и заштитни жици кои одат во соседниот излез.
 • На вториот штекер, соодветно, поврзете ги дојдовните жици. Покрај тоа, тука повторно, важно е правилно да го поврзете само заштитниот проводник. Редоследот на поврзување на останатите не е толку важен. Иако во правичност треба да се забележи дека е неопходно да се придржуваат кон правилата на OLC. Впрочем, ова ги елиминира проблемите за време на поправка.
 • Исто така, би сакал да се задржиме на прашањето: како да го поврзете штекерот со 4 жици за време на поправката? Впрочем, ситуацијата кога ќе се отвори скршен излез, и има 4 жици - тоа вози многу во ступор. Тука нема ништо страшно, а сега ќе го разгледаме ова прашање.
 • Ако штекерот не работи, тогаш прво мора да ги одредите причините. Ако визуелно нема видливи проблеми, тогаш користете нашиот биполарен напонски индикатор.
 • Прво, ние го проверуваме присуството на фазата и "нула" на која било од четирите жици. Ако има фаза и нула на еден пар, а потоа по отстранувањето на напонот, ги поврзуваме со нашиот излез. Останатите две жици, ако го напојуваат излезот, исто така, се поврзуваат со излезот на штекерот по случаен редослед.

Обрни внимание! Ние пропишувавме дека по случаен редослед се поврзуваме само ако го внесат излезот. Ако осветлувањето е обезбедено од нив, тогаш треба да ја одредите жицата што оди на прекинувачот и поврзете ја на фазниот приклучок на штекерот. Но, повеќе за тоа - подолу. За истиот, за да се утврди што се напојува со овој излез, проверете ги перформансите на блиските места и осветлување. Покрај тоа, ова мора да се направи не само во ова, туку и во просторијата во близина на ѕидот на кој е вграден штекерот.

Поврзете се од штекер за мрежно осветлување

Иако оваа шема ретко се користи, таа исто така може да се најде. Впрочем, тоа не е толку тешко, но може да обезбеди значителни заштеди во време и пари. Затоа, ако сте го отвориле штекерот, и таму виделе три или четири жици, немојте да бидете заплашени.

Затоа, ако сте го отвориле штекерот, и таму виделе три или четири жици, немојте да бидете заплашени

Поврзување на прекинувачот од излезот

Значи:

 • Ако за време на поправката на штекерот кога е отворен, најдете три жици, а потоа, најверојатно, оди до најблискиот прекинувач. Лесно е да се провери со оневозможување.
 • За мрежата за осветлување да работи по поправка, ние треба да го поврзете повторно. Според p.6.6.28, потребно е да се направи ова на фазна жица. Но, бидете внимателни овде. Ако вашата куќа е изградена одамна, и жици не беше променет или променет од страна на не-професионалци, подобро е да бидете сигурни.
 • За да го направите ова, исклучете ја жицата од терминалите на излезот и вклучете го прекинувачот на кој е поврзан. Ако "нула" дојде до нашата жица, тогаш правиме се што е правилно. Ако жицата покажува фаза, тогаш жицата треба да биде поврзана со нула-приклучокот на излезот. Ова треба да се забележи и за следната поправка потребно е да се смени.
 • Но, постојат опции кога го отворате приклучокот, ќе најдете четири жици кои ја снабдуваат мрежата за осветлување. Тука, исто така, нема ништо страшно.
 • Во овој случај, и жиците од нула и фаза за мрежата за осветлување се земени од излезот. По смена на проблеми, ние само треба да се врати сè. Веднаш пред поврзувањето на штекерот со 4 жици, треба да бидете сигурни дека жицата на прекинувачот е поврзана со фазниот приклучок на штекерот и нула до нула терминалот.

Поврзете ја светлината од штекерот

Заклучок

Ги разгледавме речиси сите можни опции со кои може да наидете при инсталирање и поправка на продавниците. Но, некои "мегаспецијалисти" ги забораваат правилата на ОЕС, наведени во точките 1.1.27 и 1.1.28, во кои се вели дека сите електрични инсталации треба да имаат наједноставна и највисока визуелна шема.

Поради ова, можни се инциденти. Затоа, вршејќи ја инсталацијата на својата електрична мрежа "не треба да го откриеш тркалото", и треба да правиш сé што е во согласност со правилата. Ова ќе спаси не само многу нерви и сила за оние кои ќе бидат ангажирани во поправка, но, исто така, можеби и нивниот живот.

Исто така, би сакал да се задржиме на прашањето: како да го поврзете штекерот со 4 жици за време на поправката?