Популярные статьи

BMW 3-series Coupe (Бмв ) 2006-2009: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

С сентября 2006 года серийно выпускается БМВ 3-й серии купе (Е92). Невзирая на свое техническое родство с седаном и Touring, купе БМВ 3-й серии имеет

Длительный тест Range Rover Sport: часть вторая

Аш длительный тест Range Rover Sport Supercharged подошел к концу. Первая хорошая новость: машину не угнали! Вторая: несмотря на соблазн, за

Audi E-tron (Ауди ) 2010: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Audi E-tron, представленный на автосалоне в Детройте в январе 2010 года, совсем не то же самое, что E-tron, который выставлялся осенью на IAA 2009 во

Принципы ухода за АКБ зимой

В зимнее время года при морозной погоде аккумулятор автомобиля испытывает нагрузку намного больше, чем в летнее время. Автовладельцами замеченны

SEAT Toledo (Сиат Толедо) 1998-2004: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Эта модель расширяет присутствие компании SEAT в сегменте рынка престижных автомобилей. Toledo - первый автомобиль компании дизайн которого выполнен

В 2000 г. семейство японских Corolla лишь обновилось. Спрос на эти машины падал и классическая Corolla уже не устраивала японских покупателей. Как

Skoda Octavia (Шкода Октавия) 1996-1999: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Skoda Octavia - это современный переднеприводной автомобиль с поперечным расположением двигателя. На нём может стоять один из пяти моторов концерна

Chrysler PT Cruiser (Крайслер Пт крузер) 1999-2010: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Дебют серийной модели PT Cruiser состоялся в 1999 году в Детройте. Компании Chrysler удалось зацепить ностальгическую струну в душе каждого простого

Примеряем Audi A6 Allroad и A8 Hybrid к нашим дорогам

Компания сыграла на контрасте, представив одновременно две модели, совершенно противоположные по идеологии: сверхэкономичный лимузин-гибрид А8 и

Toyota Tundra Crew Max (Тойота Тундра Crew Max) 2006-2009: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Toyota Tundra (Тойота Тундра) проектировался как грузовик. Мощный двигатель, основательная рама и большая грузоподъемность... вот что отличает этот

Архив сайта
Облако тегов
Календарь

Принципот на работа на тековното реле: уред и цел

 1. Тековен релеен уред
 2. Цел и методи за поврзување на струјното реле
 3. Цел на тековната релеја
 4. Тековни дијаграми на релејни релеи
 5. Заклучок

Електромеханичка релејна струја

Што е актуелен реле? Такво прашање често се јавува кај учениците и само-учените електричари. Одговорот е многу едноставен, но во учебниците и многу статии на Интернет содржи огромни количини на формули и референци за разни закони. Во нашата статија ние ќе се обидеме да објасниме што е тоа и како тоа функционира буквално на прстите.

Тековен релеен уред

Прво, да го разгледаме принципот на тековното реле и неговиот уред. Во моментов има електромагнетни, индуктивни и електронски релеи.

Ние ќе го расклопиме уредот од најчестите електромагнетни релеи. Покрај тоа, тие обезбедуваат можност најјасно да го разберат нивниот принцип на работа.

Електромагнетна струјна релеја

 • Ајде да започнеме со основните елементи на било кое тековно реле. Тоа мора да има магнетно јадро. Покрај тоа, ова магнетно јадро има површина со воздушен јаз. Може да има 1, 2 или повеќе такви празнини во зависност од дизајнот на магнетното коло. Во нашата слика постојат две такви празнини.
 • На фиксниот дел од магнетното коло постои калем. И подвижниот дел од магнетното коло е фиксиран од пружина, што го спречува поврзувањето на двата дела на магнетното коло.

Принципот на работа на електромагнетниот тековен штаф

 • Кога се појавува напон на калем, ЕМФ е индуцирана во магнетното коло. Поради ова, движечките и стационарните делови од магнетното коло стануваат како два магнети кои сакаат да се поврзат. Пролетта не им дозволува да го направат тоа.
 • Бидејќи струјата во серпентина се зголемува, ЕМФ ќе се зголеми. Соодветно на тоа, привлечноста на движечкиот и фиксниот дел од магнетното коло ќе се зголеми. Кога ќе се достигне одредена вредност на моменталната сила, ЕМФ ќе биде толку висока што ќе го надмине отпорот на пролетта.
 • Воздушниот јаз помеѓу двата дела на магнетното коло ќе почне да се намалува. Но, како што наведуваат инструкциите и логиката, толку е помал воздушниот јаз, толку е поголема атрактивната сила, и побрзо се поврзуваат магнетните јадра. Како резултат на тоа, процесот на префрлање трае стотинки од секунда.

Постојат тековни релеи за различни типови на перформанси

 • Подвижните контакти се цврсто прицврстени на движечкиот дел од магнетното коло. Тие се затвораат со фиксни контакти и сигнализираат дека струјата на релејна серпентина ја достигна поставената вредност.

Тековно прилагодување на моменталното ресетирање

 • За да се врати во првобитната положба, струјата во реле треба да се намали како во видео. Колку треба да се намали зависи од т.н. коефициент на враќање на релето.

Тоа зависи од дизајнот, а исто така може да се прилагоди индивидуално за секој реле поради напнатоста или слабеењето на пролетта. Тоа е сосема можно да го направите сами.

Цел и методи за поврзување на струјното реле

Тековни и напонски релеи се главните елементи на речиси сите основни заштити. Затоа, да ги погледнеме поблиску и нивниот дијаграм за поврзување.

Цел на тековната релеја

И прво, ајде да видиме, но зошто всушност треба ова актуелно реле? За да одговориме на ова прашање, треба малку да се нурнеме во теорија. Но, ние ќе се обидеме да го направиме како површен и достапен што е можно повеќе.

 • Секоја електрична инсталација има два главни параметри на својата работа - тоа е струја и напон. Со контролирање на овие два параметри, можно е да се проценат перформансите на опремата и можните дефекти.
 • Тековната реле, како што можете да погодите, ја контролира струјата. И ако неговото намалување зборува само за намалување на товарот, тогаш неговото зголемување во повеќето случаи укажува на сериозна дефект. За да не го разгледуваме ова прашање подетално, да го земеме електричниот мотор како пример.

Коло за заштита на релето на моторот

 • Моторот има номинална струја, на пример 50A. Малото зголемување на струјата, да речеме до 55А, сигнализира преоптоварување. Во овој случај, моторот не треба да се исклучи веднаш, бидејќи преоптоварувањето може да биде привремено, а според ЕИ, повеќето електрични мотори може периодично да се преоптоваруваат.
 • Но континуирано работење со повисока номинална струја може да сигнализира механичка грешка или други проблеми. Затоа, по оптоварување, по одреден временски период, моторот мора да се исклучи.

Коло за заштита од преоптоварување

 • Колоната за тековно и временско реле обезбедува таква заштита. Кога струјата се зголемува над номиналната вредност од 50A, актуелното реле е активирано. Со своите контакти, тој започнува временски реле, кој го брои дозволеното време на работа на моторот во укината состојба. Ако во овој временски период тековниот реле не исчезне, тогаш е активирано временското реле и го исклучува електричниот мотор.

Обрни внимание! Заштитата од преоптоварување мора повторно да се изгради од моментот на стартување на моторот. Како што знаете, кога почнувате, почетната струја може да достигне до десет пати номинална (обично пет или шест пати). Затоа, за да се избегне лажно активирање на заштитата од преоптоварување, временското одложување мора да биде подолго од времето на враќање на моторот.

Затоа, за да се избегне лажно активирање на заштитата од преоптоварување, временското одложување мора да биде подолго од времето на враќање на моторот

Тековен прекин

 • Сега ајде да земеме друга ситуација . Постои краток спој на нашиот мотор. Мора да биде оневозможен што е можно поскоро. Краток спој се карактеризира со нагло зголемување на струјата. Во зависност од видот на краток спој, овие струи може да надминат 10 пати од номиналната вредност.
 • Врз основа на ова, треба да ставиме тековно реле, чие коло ќе реагира на таква струја, и веднаш ќе го исклучи. Таквата заштита се нарекува сегашна пресек. Кога заштитата веднаш ќе ја исклучи електричната опрема кога ќе се достигне одредена сегашна вредност.

Временски тековни релеи

 • Но, постојат кратки кола кои немаат толку големи струи. Во овој случај, тековното реле и дијаграмот за поврзување се менуваат малку. Неговиот принцип на работа е сличен на заштита од преоптоварување, само што е поголема струјата, толку побрзо ќе го исклучи нашиот електричен мотор. Ова се постигнува со комбинирање на еден уред и временско реле и струја. Таквата заштита се нарекува прекумерна струја.

Тековна заштита вградена во прекинувачот

 • Исто така има и заштита од еднофазни дефекти на земјата, заштита од струи на негативни секвенци, диференцијална заштита, заштита на далечина и многу други релејни кола што користат тековно реле.

Но, овие се веќе конкретни одбрани кои бараат подлабоко разбирање на процесите. Затоа, во нашата статија ние нема да ги разгледаме.

Тековни дијаграми на релејни релеи

Откако ќе го разгледате уредот и целта на тековната реле, можете да одите на прашањето за нивната поврзаност. Постојат две главни опции - директно или преку струен трансформатор.

Ајде да погледнеме во секоја од овие опции:

 • Релетите можат да бидат директно поврзани со електрични инсталации со напон до 1000V. Ова се должи на фактот дека со повисок напон, димензиите на релето би требало да бидат значително зголемени за да се обезбеди соодветна изолација и проток на големи струи. И поради тоа, цената на релето, исто така, ќе се зголеми.

Директно поврзано тековно реле

 • Потрошувачите до 1000V обично не се најодговорни, затоа заштитата се спроведува во една или две фази. Но, можно е да се имплементира заштитата на сите три фази. За да го направите ова, едноставно во серија со товарот, серпентина од тековното реле се активира на една или повеќе фази.

Тековно реле

 • Многу актуелни релеи содржат два калеми. За нив може да се користи во серија или паралелно поврзување на намотките на тековното реле. Ова е неопходно за промена на оперативните граници на релето.
 • Како пример, земете го релето PT 40. Кога калемите се поврзани паралелно, струјата на одзив варира од 0.1 до 100A. Кога намотките се поврзани во серија, ограничувањето на операциите може да се прилагоди во опсегот од 0.2 - 200A.

Обрни внимание! Ако ви треба граница за одговор од 0.1-100A, тогаш во принцип не можете да го поврзете вториот ликвидација на сите.

1-100A, тогаш во принцип не можете да го поврзете вториот ликвидација на сите

Струен трансформатор 6 - 10kV

Струен трансформатор 6 - 10kV

Струен трансформатор 110kV и погоре

 • Почесто, електричните кола за поврзување на релејни текови вклучуваат употреба на струјни трансформатори. Овие уреди ви овозможуваат да конвертирате било која струја во вредност од 1 или 5 А.

Дијаграм за поврзување на тековниот реле преку струен трансформатор

 • Таквите потрошувачи обично се сметаат за одговорни, затоа тековната заштита се спроведува во секоја фаза . Принципот на поврзување е едноставен. Реле серпентина е едноставно поврзан со терминалите на струјниот трансформатор.

Внимание! Но, тука треба да се запомни дека струјните трансформатори и сите секундарни префрлања работат во режим блиску до краток спој. Затоа, кршењето на таквите кола е полн со оштетување на струјниот трансформатор, како и сериозни последици за луѓето. Затоа, пред да направите било каков прекинувач во тековните кола, тие треба да бидат кратки споени со скокач. Или да се вклучи електричната опрема, која се добива во поправка.

Заклучок

Тековното реле и електричното коло на неговата врска има многу нијанси. Ако одите во секоја, добивате целосен учебник. Нашата цел беше да ви дадеме општа идеја за овој штанд на најпристапниот јазик. Затоа, некои прашања во нашата статија не се целосно објавени или едноставно. Повеќе детали за секој аспект треба да се разберат врз основа на постојните услови.