Популярные статьи

BMW 3-series Coupe (Бмв ) 2006-2009: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

С сентября 2006 года серийно выпускается БМВ 3-й серии купе (Е92). Невзирая на свое техническое родство с седаном и Touring, купе БМВ 3-й серии имеет

Длительный тест Range Rover Sport: часть вторая

Аш длительный тест Range Rover Sport Supercharged подошел к концу. Первая хорошая новость: машину не угнали! Вторая: несмотря на соблазн, за

Audi E-tron (Ауди ) 2010: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Audi E-tron, представленный на автосалоне в Детройте в январе 2010 года, совсем не то же самое, что E-tron, который выставлялся осенью на IAA 2009 во

Принципы ухода за АКБ зимой

В зимнее время года при морозной погоде аккумулятор автомобиля испытывает нагрузку намного больше, чем в летнее время. Автовладельцами замеченны

SEAT Toledo (Сиат Толедо) 1998-2004: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Эта модель расширяет присутствие компании SEAT в сегменте рынка престижных автомобилей. Toledo - первый автомобиль компании дизайн которого выполнен

В 2000 г. семейство японских Corolla лишь обновилось. Спрос на эти машины падал и классическая Corolla уже не устраивала японских покупателей. Как

Skoda Octavia (Шкода Октавия) 1996-1999: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Skoda Octavia - это современный переднеприводной автомобиль с поперечным расположением двигателя. На нём может стоять один из пяти моторов концерна

Chrysler PT Cruiser (Крайслер Пт крузер) 1999-2010: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Дебют серийной модели PT Cruiser состоялся в 1999 году в Детройте. Компании Chrysler удалось зацепить ностальгическую струну в душе каждого простого

Примеряем Audi A6 Allroad и A8 Hybrid к нашим дорогам

Компания сыграла на контрасте, представив одновременно две модели, совершенно противоположные по идеологии: сверхэкономичный лимузин-гибрид А8 и

Toyota Tundra Crew Max (Тойота Тундра Crew Max) 2006-2009: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Toyota Tundra (Тойота Тундра) проектировался как грузовик. Мощный двигатель, основательная рама и большая грузоподъемность... вот что отличает этот

Архив сайта
Облако тегов
Календарь

Пополнување на системот за греење со вода или средство за ладење

 1. Периодичност на замена на течноста
 2. Вода или средство за ладење: одберете го оптималниот систем за полнење
 3. Технологија одвод на вода за чистење греење цевки
 4. Методи на полнење - вграден механизам и пумпи
 5. Полнење греење антифриз
 6. Автоматски систем за полнење
 7. Греење систем притискање
 8. Контрола на квалитет на пополнување на греење
 9. Отворен систем за греење
 10. Како да додадете течност за ладење
 11. Затворен систем за греење
 12. Отворен систем за греење

Работата на системот за греење е координиран механизам, чија сигурност и ефикасност зависи од неговите компоненти. Главната од нив се смета за течноста за ладење - течност која обезбедува пренос на топлинска енергија од котелот до просторијата на куќата. За да го направите ова, правилно треба да го наполните системот за затворање со вода или средство за ладење. Која е специфичноста на оваа постапка и како правилно да се направи тоа?

Периодичност на замена на течноста

Работата на системот за греење е координиран механизам, чија сигурност и ефикасност зависи од неговите компоненти

Систем за затворање со поврзување со водоснабдување

За време на грејната сезона, дури и првично висококвалитетната течност за ладење постепено губи својства. Ова се должи на периодичната промена на неговата температура, како резултат на која се ослободува талог (за вода) или промена на вискозноста на супстанцијата (синтетички течности за пренос на топлина). Ако системот за греење не е исполнет со грејниот медиум во времето, може да настанат следните негативни поенти:

 1. Намалување на ефикасноста на греење. Ова е последица на намалувањето на ефикасноста на пренос на топлина поради присуството на надворешни елементи во талог-вар и рѓа.
 2. Веројатноста за грешка на котелот греење, радијатори и вентили. Само пополнување на греењето со течноста за ладење може да ги избегне ваквите проблеми. Ова се должи на постепеното заситеност на водата со кислород, како резултат на што се зголемува пенењето и значително се забрзуваат корозивните процеси на внатрешната површина на челичните елементи на системот.

Навременото полнење со вода од затворен систем за греење може да биде различно во времето. Сето тоа зависи од составот на течноста за ладење и температурата на котелот. За дестилирана вода, оптималната замена на фреквенцијата е 1 година, т.е. пред секоја грејна сезона. Во случај на употреба на средства за ладење врз основа на етилен гликол, пропилен гликол или глицерин, времето на сервирање е од 3 до 7 години. Тоа зависи од концентрацијата на хемиските компоненти - колку повеќе од нив во вкупниот волумен, толку подолго течноста ќе послужи.

Меѓутоа, пред да го полнете затворениот систем за греење со вода, треба да одлучите за типот на течноста за ладење - тоа ќе биде обичен H2O или напредни течности.

За да го наполните или да додадете антифриз на системот за греење на котел со двоен котел, треба да дознаете дали тоа може да се направи. Производителите на котли укажуваат на решенија кои можат да го полнат системот за греење.

Вода или средство за ладење: одберете го оптималниот систем за полнење

Антифриз за систем за греење

Оптималниот состав на течноста треба да се определи со параметрите на системот за греење. Често системот за греење се полни со вода, бидејќи има голем број значајни предности. Прифатлива цена е одлучувачка - едноставна вода од чешма често се зема. Сепак, ова е фундаментално погрешно. Голем број елементи од метал и алкали ќе придонесат за формирање на раст на внатрешните ѕидови на цевките и радијаторите. Ова доведува до намалување на дијаметарот на превртот, зголемување на хидрауличните загуби во одредени делови од автопатот.

Но, како да се пополни затворениот систем за греење со вода за да се избегнат ваквите проблеми? Експертите препорачуваат користење на дестилирана вода. Тоа е колку што е можно чисто од нечистотии, што влијае на подобро врз неговите физички и оперативни својства.

 • Интензитет на енергија. Водата акумулира топлина добро, со цел подоцна да ја пренесе во просториите;
 • Минимален индекс на вискозитет. Ова е важно за затворени системи за греење со принудна циркулација и влијае на моќта на центрифугалната пумпа;
 • Како што се зголемува притисокот во цевките, точката на вриење се менува нагоре. Односно всушност, процесот на транзиција од течност во гасовита состојба се јавува на температура од 110 ° C Тоа дава можност да се користат високите температури на греење.

Но, ако постои веројатност за изложеност на негативни температури, тогаш водата, како течност за полнење на системите за греење, е неприфатлива. Во овој случај, треба да се користи антифриз, во кој прагот на кристализација е значително понизок од 0 ° C Најдобра опција - раствори на пропилен гликол или глицерин со специјални додатоци. Тие припаѓаат на класата на безопасни супстанции и се користат во прехранбената индустрија. Решенијата базирани на етилен гликол имаат најдобри технички квалитети. До неодамна, тие го полнат затворениот систем за греење. Сепак, тие се исклучително штетни за луѓето. Затоа, и покрај сите нивни позитивни особини, не е препорачливо да се користи антифриз на етилен гликол.

Но, како може да го наполните системот за греење - вода или антифриз? Доколку нема веројатност за изложеност на ниска температура, најдобриот избор би била водата. Инаку, се препорачува да се користат решенија на специјална течност за ладење.

Автомобилскиот антифриз не може да се влева во системот за греење. Ова ќе доведе не само до неуспехот на котелот и неуспехот на радијаторите, туку и да биде опасен за здравјето.

Технологија одвод на вода за чистење греење цевки

Исцедете го петел во системот за греење

Пред да го наполните системот за греење на котел со двоен котел, неопходно е да се исцеди старата течност за ладење. Оваа постапка е задолжителна и, и покрај неговата очигледна едноставност, мора да се спроведе според одредена технолошка шема. Прво мора да го исклучите греењето и да почекате температурата на водата да се намали на собна температура. Само тогаш затворениот систем за греење може правилно да се наполни со дестилирана вода.

Потоа се отвора вентилот за одвод, кој се наоѓа на најниската точка на системот. Откако ќе чекате да истече вода, треба да го отворите вентилот Mayevsky, кој се наоѓа на врвот на колото. Ова е потребно за да се стабилизира притисокот во цевките. По извршувањето на овие задачи, системот мора да се испие. Ова се прави пред да се пополни системот за греење во приватната куќа. За да го направите ова, мора да користите специјални алатки и опрема. Пумпата е поврзана со грејното коло, кое пумпа течност за испирање во системот за греење. Исто така има штетно влијание врз депозитите во цевките. По неколку циклуси на поминување заедно со течноста, елементите за загадување се отстрануваат.

Користената течност не треба да се исцеди во канализациониот систем. Треба да се соберат во запечатени контејнери, кои потоа се отстрануваат од посебни компании.

Методи на полнење - вграден механизам и пумпи

Пумпа за пополнување на греењето

Како да го наполните системот за греење во приватна куќа - користејќи ја вградената врска со вода со помош на пумпа? Тоа директно зависи од составот на течноста за ладење - вода или антифриз. За првата опција, доволно е да се прецртаат цевките. Инструкциите за полнење на системот за греење се состојат од следните точки:

 • Потребно е да бидете сигурни дека сите затворачки вентили се во правилна положба - одводниот вентил е исто така затворен како безбедносни вентили;
 • Кран на Мајевски на врвот на системот треба да биде отворен. Неопходно е да се отстрани воздухот;
 • Водата се полни се додека водата тече од славината на Маевски, која беше отворена претходно. После тоа се преклопуваат;
 • Тогаш е неопходно да се отстрани вишокот на воздух од сите грејни апарати. Мора да бидат инсталирани воздушни вентили. За да го направите ова, треба да го оставите системот за пополнување на тапа отворен, проверете дали воздухот е од определен уред. Штом вода тече од вентилот, треба да се исклучи. Оваа постапка мора да се направи за сите грејни апарати.

Откако водата е наполнета во затворениот систем за греење, потребно е да се проверат параметрите на притисокот. Треба да биде 1,5 бари. Во иднина, за да се спречи истекување притиска. За тоа ќе се дискутира посебно.

Полнење греење антифриз

Пред да започнете со постапката за додавање на антифриз во системот, треба да го подготвите. Обично се користат 35% или 40% решенија, но за економичност се препорачува купување на концентрат. Треба да се разредува строго според упатствата, а само да се користи дестилирана вода. Покрај тоа, мора да подготвите рачна пумпа за пополнување на системот за греење. Тој е поврзан со најниската точка на системот и со помош на рачен клип, во цевките се инјектира топлински носач. За време на ова е неопходно да се следат следните параметри.

 • Воздушен излез од системот (кран Маеевски);
 • Притисок во цевките. Не смее да надмине 2 бари.

Целата понатамошна постапка е сосема слична на онаа опишана погоре. Сепак, неопходно е да се земат предвид особеностите на операцијата против замрзнување - неговата густина е многу повисока од онаа на вода. Затоа, посебно внимание треба да се посвети на пресметување на моќноста на пумпата. Некои формулации базирани на глицерин може да го зголемат коефициентот на вискозност со зголемување на температурата.

Пред да фрлите антифриз, неопходно е да се заменат гумените заптивки на зглобовите со парнитни. Ова значително ќе ја намали веројатноста за протекување.

Автоматски систем за полнење

За двосистемските котли се препорачува да се користи уредот за автоматско полнење на системот за греење. Тоа е електронска контролна единица за додавање на вода во цевките. Таа е инсталирана на влезот и е целосно автоматска.

Главната предност на овој уред е автоматското одржување на притисокот со методот на навремено додавање на вода во системот. Принципот на работа на уредот е како што следува: мерачот на притисок поврзан со контролната единица испраќа сигнал за критичен пад на притисокот. Автоматскиот вентил за водоснабдување се отвара и останува во оваа состојба додека не се стабилизира притисокот. Сепак, скоро сите уреди за автоматско полнење на системот за греење со вода се скапи.

Опцијата за буџетот е да се инсталира вентил за проверка. Неговите функции се целосно аналогни на автоматското полнење на системот за греење. Исто така е инсталиран на влезната млазница. Сепак, нејзиниот принцип на работа е да го стабилизира притисокот во цевките со систем за шминка вода. Ако притисокот во линијата падне, притисокот на вода од чешма ќе делува на вентилот. Поради разликата, тој автоматски ќе се отвори додека не се стабилизира притисокот.

На овој начин, можно е не само да се нахранат греењето, туку и целосно да се пополни системот. И покрај очигледната сигурност, се препорачува визуелно да го следат протокот на течноста за ладење. Кога ќе се наполни грејната вода, вентилите на уредите за ослободување на вишокот воздух мора да се отворат.

Греење систем притискање

Греење систем притискање

Пред полнење на системот за загревање со течноста за ладење, потребно е да се провери затегнатоста на сите споеви и врски. За да го направите ова, се врши притискање - создавање на прекумерен притисок во цевките, т.е. вештачки создава ситуација на дестабилизација на системот.

Ова може да се направи на два начина - со присилување на воздухот или течноста за ладење. Ова е задолжително направено дури и пред да се пополни системот за греење на двосистемскиот котел. Оваа постапка може да се изврши со механичка (електрична) пумпа или со поврзување на водоснабдувањето. Втората опција не се препорачува, бидејќи ќе биде многу тешко да се контролира процесот. Редоследот на извршување е како што следува:

 • Прелиминарна визуелна инспекција на зглобовите и поврзувачките јазли;
 • Поврзување на механизмот со влезот на системот;
 • Создавање на над-притисок, чија вредност треба да ја надмине нормалата за 1,5 пати.

Бидете сигурни да го проверите статусот на грејните елементи. Во случај на истекување, процесот веднаш застанува и може да започне само кога дефектот е елиминиран.

Контрола на квалитет на пополнување на греење

Пред пополнување на затворениот систем за греење со вода, треба да бидете сигурни дека се присутни сите заштитни елементи. Тука спаѓаат чешмите, бајпасите и контролните уреди на Маеевски - термометри и манометри. Тие се неопходни не само за контрола на притисокот во цевките за време на снабдувањето со течноста за ладење, туку исто така се и главните безбедносни мерки за време на работата на греењето. Ова е како правилно да го наполните ладилникот со вода.

При правилно полнење на затворен систем со вода треба да се следат следниве параметри:

 • Притисок Манометарките мора да бидат вградени во клучните точки во системот - екстремни радијатори и највисока точка. По конечниот излез на воздух, притисокот на сите мерачи треба да биде ист;
 • Нема истекување.

Само на овој начин може да се постигне стабилен притисок. Сепак, главниот процес на верификација се јавува при пуштање во котел. Проширувањето на температурата на водата при максимално функционирање не треба да влијае на интегритетот на цевките на грејните елементи.

Отворен систем за греење

Отворен систем за греење

Ако системот за греење со отворен тип се полни во приватна куќа, редоследот на работа е поинаков. Особеноста е дека притисокот во цевките е еднаков на атмосферскиот. Затоа, главниот контролен елемент е експанзионен резервоар инсталиран над другите грејни уреди.

Во овој случај, постапката за полнење на системот за греење е како што следува:

 1. Стариот носач на топлина се исцедува и цевките се чистат.
 2. На сите уреди за греење отвора кран на Мајевски.
 3. Протокот на течност за да се пополни системот за греење може да се направи преку цевката за враќање.
 4. Штом целиот воздух излегува од системот, нивото на водата во експанзиониот резервоар се проверува. Мора да се пополни на 2/3.

Вреди да се забележи дека со помош на рачна пумпа која се користи за пополнување на системот за греење, можно е да се додаде топлински носач.

За отворен систем за греење, не е дозволено да се надмине притисокот. Во спротивно, ова може да доведе до погрешни температурни услови.

Како да додадете течност за ладење

Покрај инструкциите за пополнување на системот за греење, потребно е да се знае точноста на постапката за додавање на течноста за ладење. Оваа ситуација може да се случи 2 или 3 пати во текот на грејната сезона. Важно е да се утврди со текот на времето дека волуменот на водата паднал под критични. Во зависност од видот на греењето, постојат различни начини за пополнување на системот за греење.

Затворен систем за греење

Главниот индикатор е намалувањето на притисокот во цевките. За навремена контрола, во системот се инсталирани неколку мерачи. Еден од нив е неопходно сместен веднаш по излегувањето на топла течност за ладење од котелот. Исто така, треба да инсталирате манометар на горниот воздушен вентил. Падот на притисокот во системот е последица на 2 фактори - појава на итна ситуација (истекување) или природно испарување на течност. Ако овој процес се случува многу брзо - најверојатно се случи пробив на цевки. Постепеното намалување на притисокот укажува на втор фактор.

Начинот на додавање на течност целосно ја повторува постапката за полнење со вода на секој затворен систем за загревање. За да го направите ова, можете да користите рачни пумпи за да го наполните системот за греење (антифриз) или да користите централно водоснабдување.

Отворен систем за греење

Се препорачува да се наполни отворен систем за греење со вода преку експанзиониот резервоар. Ова може да се направи дури и со релативно високи температури на водата во цевките. Овој метод има неколку предности - контрола на нивото на течноста за ладење во системот при пополнување и подобрување на циркулацијата поради разликата во густината на водата.

Постои опасност од грешка на котелот или радијаторите ако се појави дополнително полнење на отворен систем за греење со течноста за ладење кога котелот работи. Затоа, оваа постапка се препорачува да се изврши кога ќе се постигне вода во цевките на собна температура.

За да изберете антифриз, препорачуваме да се запознаете со видеото.

Која е специфичноста на оваа постапка и како правилно да се направи тоа?
Но, како да се пополни затворениот систем за греење со вода за да се избегнат ваквите проблеми?
Но, како може да го наполните системот за греење - вода или антифриз?