Популярные статьи

BMW 3-series Coupe (Бмв ) 2006-2009: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

С сентября 2006 года серийно выпускается БМВ 3-й серии купе (Е92). Невзирая на свое техническое родство с седаном и Touring, купе БМВ 3-й серии имеет

Длительный тест Range Rover Sport: часть вторая

Аш длительный тест Range Rover Sport Supercharged подошел к концу. Первая хорошая новость: машину не угнали! Вторая: несмотря на соблазн, за

Audi E-tron (Ауди ) 2010: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Audi E-tron, представленный на автосалоне в Детройте в январе 2010 года, совсем не то же самое, что E-tron, который выставлялся осенью на IAA 2009 во

Принципы ухода за АКБ зимой

В зимнее время года при морозной погоде аккумулятор автомобиля испытывает нагрузку намного больше, чем в летнее время. Автовладельцами замеченны

SEAT Toledo (Сиат Толедо) 1998-2004: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Эта модель расширяет присутствие компании SEAT в сегменте рынка престижных автомобилей. Toledo - первый автомобиль компании дизайн которого выполнен

В 2000 г. семейство японских Corolla лишь обновилось. Спрос на эти машины падал и классическая Corolla уже не устраивала японских покупателей. Как

Skoda Octavia (Шкода Октавия) 1996-1999: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Skoda Octavia - это современный переднеприводной автомобиль с поперечным расположением двигателя. На нём может стоять один из пяти моторов концерна

Chrysler PT Cruiser (Крайслер Пт крузер) 1999-2010: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Дебют серийной модели PT Cruiser состоялся в 1999 году в Детройте. Компании Chrysler удалось зацепить ностальгическую струну в душе каждого простого

Примеряем Audi A6 Allroad и A8 Hybrid к нашим дорогам

Компания сыграла на контрасте, представив одновременно две модели, совершенно противоположные по идеологии: сверхэкономичный лимузин-гибрид А8 и

Toyota Tundra Crew Max (Тойота Тундра Crew Max) 2006-2009: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Toyota Tundra (Тойота Тундра) проектировался как грузовик. Мощный двигатель, основательная рама и большая грузоподъемность... вот что отличает этот

Архив сайта
Облако тегов
Календарь

По краток спој. Што да правам ако жиците се затворени

 1. Предупредување за краток спој

Озвучување со краток спој (краток спој) - последица на неправилно работење, прегревање или виша сила, како што е поплавување на станот или механички оштетувања жица изолација. CZ бара итно тестирање и поправка на електрични инсталации.

Знаци на краток спој :

 • запален мирис;
 • искри, оган;
 • моќ прекинување низ собата.

Без искуство на електрична работа не треба да се преземат за поправки. Не се допирајте и не дозволувајте да го допрете домот електрични уреди која наводно предизвикала краток спој. Деактивирајте ја просторијата ако електричната енергија не е изгубена во сите простории и повикајте специјалисти. Опасноста од краток спој е сериозна. Едно лице и животни можат да бидат шокирани од струјата, веројатноста за пожар е висока.

Пристигнување на повик, господарот ги испитува просториите. За да најде краток спој, тој се обидува на различни начини:

 • врши проверка на автоматски осигурувачи и осигурувачи;
 • барајќи место на оштетување на жиците со мирис на горење и врел на ѕидовите;
 • поврзува електрични уреди во серија, да пронајдат кој од нив предизвика грешка;
 • проверки за фаза на оштетување на жицата, нула и заземјување;
 • постојано, на локации, ги проверува жиците за карпите;
 • ги проверува приклучоците и прекинувачите.

По проверка на мајсторот продолжува да се поправи краток спој. За таа цел, се користат различни методи, кои се избираат во зависност од причината за штетата:

 • замена на жици со споена, скршена, изгорена изолација;
 • замена фаза и нула жица или фаза и земјата жици - ако чек покажа дека нивните електрични кола неразделно;
 • заменливи приклучоци, погрешни приклучоци и прекинувачи.

Предупредување за краток спој

Проблеми со електрични инсталации може да предупреди:

 • Не преоптоварувајте ја мрежата со истовремено вклучување на моќни електрични апарати.
 • Брзо се јавите на господар за поправка на пенливи сокети и прекинувачи.
 • Немојте да работите со погрешни електрични апарати, да ги промените или да ги поправите со текот на времето.
 • Инсталирајте уред за преостаната струја (RCD) и струјното коло прекинато. Во итен случај тие го исклучуваат напојувањето, со што се обезбедува заштита од кратки кола и преоптоварувања.
 • Не ги поправајте жиците сами со помош на занаетчиски методи.
 • Два или три пати годишно, јавете се на мајсторите за да го проверите статусот на приклучоци, прекинувачи, групи на моќ на жици.
 • Пред да се дупчат отвори за полици, ѕидни шкафови или ѕидни слики, проверете дали се жици. Ова може да се направи со проверка на шемата за разредување со жица или со користење на метален детектор.
 • Доверба на инсталација и поправка на електрични инсталации на искусни електричари кои нема да ги оштетат каблите и ќе работат во согласност со прописите.

Мајсторите на московското претпријатие за електрична енергија се повеќе од 10 години превентивни, собрани и поправка работа . Нашето богатство е знаење, искуство и доверба на клиентите.

Повик да се консултира со еден од мајсторите. Ние сме сигурни дека тој ќе ве импресионира со познавање на предметот, и ќе сакате да му го доверите поправка или инсталација на електрични жици.

"Московски електроника" - среќен да биде корисно. Повик!

Краток спој е дефиницијата на колото на неколку жици кои се живи и имаат различни потенцијали.

Краток спој полн опасност од пожар за електрични инсталации, бидејќи запаливи материи или предмети можат да запалат поради изолацијата која се запали од прегревање. Согорувањето околу електричните жици може да се шири околу него, и обратно, надворешните извори на палење може да ги запалат жици.

Нашата специјалност

 • Дијагностика на жици
 • Опаѓање на пребарување
 • Одредете го местото на оштетување на електричната жица
 • Определи ја локацијата на кутиите за жици
 • Определи ја сигурноста на изолацијата на електричната жица
 • Елиминирање на краток спој
 • Најдете ја струјата на истекување
 • Идентификуваат погрешни електрични апарати
 • Елиминирање на причините за работа на RCD и прекинувачи
 • Елиминирање на грешките во жици
 • Елиминирање на грешки неквалификувани жици

За да се отстранат ваквите проблеми како краток спој, потребен е електричар За да се отстранат ваквите проблеми како краток спој, потребен е електричар. Таквите ситуации се јавуваат во канцелариите, домовите и становите. Со повикување на нашите специјалисти, ќе видите колку брзо и професионално ќе се реши проблемот.

Не е важно, поради какви проблеми со жици, електричарот може да ги реши. Затоа, не треба да се одложува, туку да се покани специјалист во куќата, без да се обидува сами да ги реши овие проблеми.

Причините за кои постои краток спој

Краткорочното ожичување во домовите и канцелариите се јавува во различни ситуации. Еве некои од најверојатните и чести.

1. За време на дупчење на ѕид или приклучување, електричната инсталација може да се прекине. Можеби двоен развој. Една жица може да биде скршена, што ќе доведе до делумна загуба на напон, или можеби краток спој, поради што нема да има светлина во целиот стан. Ако ја замените плута или пак вклучите машина, светлината може да се појави, иако не е цела станица. Но, може да нема светлина, ако главната жица е прекината. Можеби нема да биде возможно да се навртува плута или да се вклучи машината. Ова ќе се случи ако вежбата ќе ја погоди жицата и ќе ги скрати електричните жици длабоко во ѕидот. Тогаш ќе мора да razdalbalyv ѕид и да ги елиминираат последиците, поправка на електрични жици. На местото каде што се случи краток спој, врската е направена, користејќи терминален блок, и ако жиците се бакарни, користете лемење. Со оваа врска, жици ќе продолжат да работат нормално. Таквата работа треба да биде направена од професионален електричар. Ако средствата се погрешни автоматска заштита Ако има зголемено оптоварување на жици, може да се појави оган.

2. Исто така постои и причина за која се случува краток спој, ова е појава на топење на изолацијата. Овој проблем може да се појави во приклучокот, излезот, разводна кутија, на кое било место каде што има врска жици. Главната причина за овој проблем е присуството на лош контакт. Овие соединенија почнуваат да се загреваат кога товарот се зголемува, што доведува до топење на изолацијата и изложеност на проводни делови од проводникот. Определување на квалитетот на електричните инсталации се врши визуелно. Изгорената кафеаво-црна изолација и запален мирис се појавуваат под оптоварување. Ако случај на пластични приклучоци или приклучници е топло на допир под оптоварување, тогаш контактот е јасно скршен внатре, и неопходно е да го поправите проблемот, да се јавите на електричар.

3. Третата, поретка причина за која се јавува краток спој е елементарната вода. Ако некој се истури од соседите, тој ќе разбере што во прашање . Монтажата честопати страда во такви ситуации. Влага се појавува внатре разводни кутии , го уништува изолациониот слој, доведува до краток спој на контакти и електрични инсталации. Ако нема проблеми со жици веднаш, тие може да се појават по одреден временски период. Светлината ќе почне да исчезнува, соборите ќе се скршат. Тешко е да се најде грешка во електричните инсталации во вакви случаи, бидејќи може да биде скриено, така што ќе бидат потребни посебни уреди. Со голем процент електрични грешки (повеќе од 20%), потребно е целосно да го замените.

4. Со четвртата причина може да се сретнат жителите на старите куќи, во кои се јавува краток спој поради глодари. На сите расположливи места, тие заглавуваат изолација, што исто така ги оштетува електричните инсталации.

Со цел да се спречи краток спој, неопходно е да се исклучи топењето на изолацијата. Приклучоци, приклучоци, разводни кутии може да имаат лоши контакти. Кога товарот се зголемува, се случува греењето, што доведува до топење на изолацијата и изложеност на тековните делови на електричната инсталација. Еве итно треба електричар.

Кога поплави соседи треба веднаш да дознаете состојбата на жици, смена на проблеми. Водата може да остане во кутиите за инсталација и дистрибуција, што ќе доведе до уништување на изолациониот слој и затворање на контактите. Кратко коло може да се случи за еден месец. Дефиницијата за локализација може да биде направена само од професионалец.

Ако имате проблеми со електричната енергија, задолжително говете го господар.

Денес не можеме да замислиме еден ден без употреба електрични апарати за домаќинство . Тие се толку цврсто утврдени во нашите животи дека кога светлото во станот е исклучено, многумина почнуваат да се чувствуваат непријатно. Електричната енергија во станот може да биде отсутен не само поради грешка на електричарите кои вршат електрична работа во куќата или на надземната линија, туку и поради технички причини.

Кратко коло

Многу често, електричната енергија во станот исчезнува поради краток спој на жици. Се разбира, ако жици во станот е разведен бакарни жици и неговата дијагноза се изведува редовно, ризикот од краток спој е речиси нула. Но, ако електричната мрежа во станот не е ажурирана долго време и е во занемарена состојба, тогаш поради преоптоварување со кабел може да се појават жици.

Секој има слушнато за краток спој, но дали секој има поим зошто се јавува? Земете, на пример, обичен двожилен кабел. Неговите проводници се изолирани еден од еден, бидејќи имаат различни потенцијали - плус и минус. Ако нивната изолација се топи од прегревање предизвикана од големо оптоварување, допирањето на јадрата ќе резултира со краток спој. Добро е ако автомат работи во панелот и ја деактивира оваа линија, во спротивно може да се појави блиц, предизвикувајќи пожар во станот.
Секој има слушнато за краток спој, но дали секој има поим зошто се јавува

Причини за поврзување со краток спој

Најчесто, краток спој се јавува поради следните причини:

 • поради слаба изолација на жицата (при големи линии, жиците почнуваат да искривуваат);
 • жици се оштетени за време на инсталацијата или за време на ремонтни работи во станот;
 • систем за напојување во лоша состојба;
 • потрошувачката на енергија го надминува пропусниот опсег на жици.

Појавата на краток спој може да се избегне ако инсталацијата на електрични инсталации во станот се врши во согласност со барања на EMP . Кога жици жици во куќата е многу важно да се користат квалитетни материјали: кабли, приклучоци, прекинувачи, жици кутии. Најдобро е да се користат кабли со бакарни проводници, чија изолација е изработена од ПВЦ (на пример, ШВВП, ВВГнг-П или ПВС).

Што да сторите ако се појави жици?

Се разбира, пред сè, треба да ја искористите услугата "јавете се на електричар дома", која ја обезбедуваат многу компании ангажирани во електрична работа . Сосема е јасно дека нема да се појави во минута, па затоа треба да преземете чекори за да спречите појава на пожар во домувањето. Значи, редоследот на активностите треба да биде како што следува:

 1. Ако машината не работи, тогаш треба да го исклучите. Во електричниот панел може да има неколку прекинувачи па исклучете се одеднаш ако не знаете која линија е одговорна за која линија.
 2. Во случај на пожар, мора веднаш да се изгасне користејќи импровизирани средства. Во потсвеста на секое лице е утврдено дека огнот мора да се изгасне со вода.

Запомнете еднаш засекогаш: да изгаснат електрични жици или електричен апарат со вода е опасно по живот! Водата е проводна супстанца, така што постои голем ризик од електричен шок.
Ако сè е во ред, тогаш останува само да чека електричар, кој по пристигнувањето ќе го поправи или замени жици.

И конечно, сакам да дадам совет: навремената замена на жици, која ја вршат искусни електричари, е најдобар начин избегне краток спој.

Секој има слушнато за краток спој, но дали секој има поим зошто се јавува?
Што да сторите ако се појави жици?