Популярные статьи

BMW 3-series Coupe (Бмв ) 2006-2009: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

С сентября 2006 года серийно выпускается БМВ 3-й серии купе (Е92). Невзирая на свое техническое родство с седаном и Touring, купе БМВ 3-й серии имеет

Длительный тест Range Rover Sport: часть вторая

Аш длительный тест Range Rover Sport Supercharged подошел к концу. Первая хорошая новость: машину не угнали! Вторая: несмотря на соблазн, за

Audi E-tron (Ауди ) 2010: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Audi E-tron, представленный на автосалоне в Детройте в январе 2010 года, совсем не то же самое, что E-tron, который выставлялся осенью на IAA 2009 во

Принципы ухода за АКБ зимой

В зимнее время года при морозной погоде аккумулятор автомобиля испытывает нагрузку намного больше, чем в летнее время. Автовладельцами замеченны

SEAT Toledo (Сиат Толедо) 1998-2004: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Эта модель расширяет присутствие компании SEAT в сегменте рынка престижных автомобилей. Toledo - первый автомобиль компании дизайн которого выполнен

В 2000 г. семейство японских Corolla лишь обновилось. Спрос на эти машины падал и классическая Corolla уже не устраивала японских покупателей. Как

Skoda Octavia (Шкода Октавия) 1996-1999: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Skoda Octavia - это современный переднеприводной автомобиль с поперечным расположением двигателя. На нём может стоять один из пяти моторов концерна

Chrysler PT Cruiser (Крайслер Пт крузер) 1999-2010: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Дебют серийной модели PT Cruiser состоялся в 1999 году в Детройте. Компании Chrysler удалось зацепить ностальгическую струну в душе каждого простого

Примеряем Audi A6 Allroad и A8 Hybrid к нашим дорогам

Компания сыграла на контрасте, представив одновременно две модели, совершенно противоположные по идеологии: сверхэкономичный лимузин-гибрид А8 и

Toyota Tundra Crew Max (Тойота Тундра Crew Max) 2006-2009: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Toyota Tundra (Тойота Тундра) проектировался как грузовик. Мощный двигатель, основательная рама и большая грузоподъемность... вот что отличает этот

Архив сайта
Облако тегов
Календарь

Обука за категорија А (мотоцикли) со достапност на права од категорија Б

 1. Законски прописи
 2. Суштината на постапката
 3. Теорија проверка
 4. Возење
 5. Потребни документи

Имањето возачка дозвола му овозможува на сопственикот да контролира одреден вид на транспорт, во зависност од категоријата што е примена. Ако е потребна одобрение од класа Б за возење автомобил, ќе треба да се обучи за да ја отворите категоријата А за да возите мотоцикл.

Ако е потребна одобрение од класа Б за возење автомобил, ќе треба да се обучи за да ја отворите категоријата А за да возите мотоцикл

Законски прописи

Постапката за добивање VU периодично се подложува на голем број промени. Според правилата, можете да возите автомобил само на возраст од 18 години. Слични старосни ограничувања важат и во случај на возење на мотор. Кога е потребно, можете да добиете две дозволи одеднаш, бидејќи е најлесно да се отвори категорија А кога се комбинира со резолуцијата од класата Б.

Ве молиме запомнете: ако добиете права на категорија M, A1 или B1, можно е да се контролираат само оние возила што припаѓаат на наведените толеранции. Но, дозволата за отворен тип А дава право да управува не само со мотор, туку и со секое возило од горенаведените категории.

Суштината на постапката

За да го поминете правото на мотоцикл, ќе треба да го потврдите вашето знаење. И испитот не е само во теорија, туку и во практичниот дел.

Можете да ја завршите потребната обука во редовна автошкола, која има соодветен оддел. Дозволено е да се контактирате со специјализирано училиште за мотоцикли.

Дозволено е да се контактирате со специјализирано училиште за мотоцикли

Теорија проверка

Пред да го положи практичниот дел, треба да се демонстрираат добиените теоретски вештини. Ова може да се направи во една од сообраќајните полициски единици или на местото на обука.

Целиот тек на теоретскиот дел во оваа категорија трае околу 110 часа. Не постои прашање дали да се обучува однадвор (иако претходно постоеше таква можност).

Ве молиме запомнете: само оние кои неодамна (пред помалку од 3 месеци) го положија теоретскиот испит за категоријата Б, се поштедени.

Бидејќи правилата се исти за сите учесници во сообраќајот, нема да биде тешко за лице со искуство во возењето да полага теоретско испитување за категорија А.

Бидејќи правилата се исти за сите учесници во сообраќајот, нема да биде тешко за лице со искуство во возењето да полага теоретско испитување за категорија А

Возење

Само оние кои го положиле теоретскиот дел од испитот можат да ги тестираат своите вештини во пракса. Но, во прилог на добри резултати, мора да имате позитивни препораки од вашиот инструктор за возење.

Назначениот дел од тестот вклучува:

 • Запознавање со тренинг.
 • Истражуваат различни брендови на мотоцикли.
 • Примена на теоретски знаења стекнати во пракса.

Лекциите за возење може да бидат повеќе од потребното за законот (најмалку 18 часа). Во овој случај, условите се договараат дополнително. Згора на тоа, зборот "час" значи астрономски временски период еднаков на 60 минути.

Практичниот дел се изнајмува на специјализирана мотоцикл или автомобилска платформа. Постојат голем број на вежби кои се потребни за да се изврши со цел да се добијат правата на мотоцикл. Тие можат да се поделат на три блока и да се класифицираат како што следува:

 • Сопирање со забрзување; димензионален полукруг; димензионален коридор.
 • Движење при мала брзина; рута одбор; змија.
 • Димензионални осум.

Димензионални осум

За да се пресмета испитот, потребно е да се прикажат сите задачи со минимални грешки. За секој лизга, се наплаќа одреден износ на казнени поени. Максималниот дозволен број е 4. Во спротивно, подносителот ќе биде испратен за повторно апсење.

Прекршувањата, како и износот на казнени поени за секој од нив, се прикажани во табелата:

135

Средното светло за соборено светло не е вклучено Само-амортизирање на моторот на возилото Допирање со подножјето на патот

Ненадејно сопирање со заклучување на тркалата Сигналот на вртење не беше даден навреме Непланирана промена на траекторијата Пред да се намали брзината, соодветниот сигнал не беше даден со рака. Возење во една брзина Допирање на заштитни шипки со офсет Неутрална брзина не беше активирана по запирање на возилото тоа беше потребно со испораката на стандардот.Навика на кривина (вртење) не беше поднесена. Стоп добро пред линијата за сопирање (40 см и повеќе) Пристигнување или пресек на стоп линија.

Возење за изнајмување на страницата. Нема потреба да патувате во градот за испит за оваа категорија. По успешното завршување на сите делови од испитот, студентот има право да добие категорија А.

Ако подносителот не се справи со било која задача, му е доделен датум за преземање. Ова обично се случува за една недела. Дозволено е да го пробате испитот во практичниот дел 6 месеци. Ова е наведено во став 12 од Декретот на Владата бр. 1097. Основното правило е успешно да се заврши теоретското тестирање.

Потребни документи

За да ја издадете соодветната возачка дозвола, мора да му дадете дел на сообраќајната полиција:

 1. Изјава Неговиот примерок може да се најде на нашата веб страница или во сообраќајната полиција.
 2. Доказ за идентитет (обично пасош).
 3. Хартија од автошкола, што укажува на премин на сите фази на обука.
 4. Медицински сертификат.
 5. Прием на плаќање на државни давачки.
 6. Претходно издадена возачка дозвола.
 7. Слики во износ од 2 парчиња (во зависност од поделбата, се прават на лице место).

Кандидатот може да биде лишен од правото да се издаде или да се замени во некои случаи. Тука се:

 • Недоволен број на поднесени документи.
 • Сите документи се несигурни.
 • Лошо здравје.
 • Жалителот бил лишен од права за категорија што е веќе отворена за него.

Добивањето нова дозвола, со важечка возачка дозвола во ваши раце, е брзо. За да ја отворите категоријата А во присуство на B, мора да исполнувате неколку специфични услови. Можно е да се поедностави оваа постапка колку што е можно, ако истовремено отворите две дозволи (A и B).