Популярные статьи

BMW 3-series Coupe (Бмв ) 2006-2009: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

С сентября 2006 года серийно выпускается БМВ 3-й серии купе (Е92). Невзирая на свое техническое родство с седаном и Touring, купе БМВ 3-й серии имеет

Длительный тест Range Rover Sport: часть вторая

Аш длительный тест Range Rover Sport Supercharged подошел к концу. Первая хорошая новость: машину не угнали! Вторая: несмотря на соблазн, за

Audi E-tron (Ауди ) 2010: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Audi E-tron, представленный на автосалоне в Детройте в январе 2010 года, совсем не то же самое, что E-tron, который выставлялся осенью на IAA 2009 во

Принципы ухода за АКБ зимой

В зимнее время года при морозной погоде аккумулятор автомобиля испытывает нагрузку намного больше, чем в летнее время. Автовладельцами замеченны

SEAT Toledo (Сиат Толедо) 1998-2004: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Эта модель расширяет присутствие компании SEAT в сегменте рынка престижных автомобилей. Toledo - первый автомобиль компании дизайн которого выполнен

В 2000 г. семейство японских Corolla лишь обновилось. Спрос на эти машины падал и классическая Corolla уже не устраивала японских покупателей. Как

Skoda Octavia (Шкода Октавия) 1996-1999: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Skoda Octavia - это современный переднеприводной автомобиль с поперечным расположением двигателя. На нём может стоять один из пяти моторов концерна

Chrysler PT Cruiser (Крайслер Пт крузер) 1999-2010: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Дебют серийной модели PT Cruiser состоялся в 1999 году в Детройте. Компании Chrysler удалось зацепить ностальгическую струну в душе каждого простого

Примеряем Audi A6 Allroad и A8 Hybrid к нашим дорогам

Компания сыграла на контрасте, представив одновременно две модели, совершенно противоположные по идеологии: сверхэкономичный лимузин-гибрид А8 и

Toyota Tundra Crew Max (Тойота Тундра Crew Max) 2006-2009: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Toyota Tundra (Тойота Тундра) проектировался как грузовик. Мощный двигатель, основательная рама и большая грузоподъемность... вот что отличает этот

Архив сайта
Облако тегов
Календарь

Начини за поврзување на амперметарот. Како да ги поврзете амперметарот и волтметарот во автомобилот? Навистина е интересно

  1. Технички карактеристики на амперметарот Ap-111
  2. Инсталација на ампер

Возачи на автомобили и камиони Тие се заинтересирани за тоа како да поврзат амперметар и волтметар во автомобил. Потребата да се инсталираат овие индикатори се должи на желбата да се има целосна контрола над државата батерија и генераторски сет. Повеќето модерни автомобили и претходно пуштени немаат такви индикатори инсталирани од производителот. Точно, во автомобили со персонален компјутер, можно е да се контролира напонот во колите на автомобилот, во останатите модели сопствениците се вклучени во инсталирањето на инструментите.

Како да поврзете амперметар и волтметар во автомобил е особено интересно за сопствениците на користени автомобили, бидејќи многу компоненти и склопови, вклучувајќи генераторски сет веќе се истрошени, за да можат да работат со прекршувања. Светилката за тестирање само сигнализира отсуство на напон на одборот, и тоа очигледно не е доволно. На пример, ако не забележите на време зголемен стрес полнење на батеријата, може да предизвика нејзин неуспех.За функциите на овие покажувачи


Секој контролен или мерен уред инсталиран во таблата со инструменти на автомобилот го известува возачот за ефикасноста на одреден систем на возила. Ова ви овозможува да ракувате со машината без да ја нарушите неговата техничка состојба. Сепак, системот за напојување на многу автомобили е лишен од можноста за таква контрола. Сопствениците на автомобили се обидуваат сами да ги решат ваквите проблеми со инсталирање на амперметар или волтметар, а некои сопственици ги инсталираат и двете од овие покажувачи.

Вметнат аметар електрично коло , ќе го покаже потрошениот систем електрична струја . Од овие податоци, можете да судите за процесот на полнење на батеријата и навремено да ги идентификувате и елиминирате проблемите. Волтметарот исто така ви овозможува да го одржите овој процес под контрола на возачот, со што се зголемува работниот век на електричната опрема. Еве ги главните причини за инсталирање на овие уреди на автомобилот.


Еве ги главните причини за инсталирање на овие уреди на автомобилот


Кои производи се користат?


Пред некое време, пронаоѓањето и инсталирањето на таков уред беше голем проблем. Возачите инсталирале амметри од камиони на нивните автомобили, а ги подигнале оние возачи кои биле на „вас“ со радио електроника мерни инструменти . Првите домашни машини во кои го зеде волтметарот постојано место на семафорот, беше ВАЗ 2105, а малку подоцна тие се појавија на други модели.

Денес, овој проблем не постои, како што постои голем избор такви производи во ланци на мало. Може да се инсталира во панелот електронски часовник кои истовремено со тековното време го покажуваат напонот на мрежната мрежа. Постојат електронски тахометри, кои, по притискање на посакуваното копче, ги извршуваат функциите на волтметар. Таквите уреди не предизвикуваат проблеми кај сопствениците.

Исто така, денес се продаваат автомобилски амперметри и волтметар, а индивидуалните возачи самостојно ги прилагодуваат уредите што се користат во електронските уреди. Инсталирањето на вакви знаци предизвикува некои потешкотии, бидејќи е неопходно да се изберат шанти за нив, да се изврши калибрација или да се направат нови скали. Затоа, нема да се задржиме на ова.

Како да инсталирате такви индикатори? Willе претпоставиме дека успеавте да набавите амперметар или волтметар дизајниран за употреба во автомобили, сега ќе го разгледаме процесот на нивно инсталирање. Треба да се потсетиме на карактеристиките на нивно поврзување со електричното коло.

Амперметарот е поврзан само во серија помеѓу тековниот извор и потрошувачите, а секогаш се забележува поларитетот на врската, плус од изворот до плус на уредот и така натаму. Волтметарот е поврзан само паралелно со изворот на напојување, исто така подлежен на поларитет.
Ние го поврзуваме амперметарот


Да започнеме со фактот дека работата може да се започне само откако ќе ја исклучите батеријата. Значителна струја тече низ овој уред, така што треба да изберете жици од соодветниот пресек. Треба да се поврзе со отворена жица што ја напојува прекинувачот за палење. На краевите на жиците треба да се инсталираат и да се вртат врвови со клешти, во спротивно заради лошиот контакт ќе се загрева спојот.

По инсталирањето на жиците, проверете ја врската. За да го направите ова, вклучете го товарот, на пример, близу или висок зрак . Амперметарот треба да го покаже празнењето, ако ја покаже спротивната вредност, тогаш жиците за поврзување треба да се заменат. Потоа треба да го стартувате моторот и да бидете сигурни дека батеријата се полни.

Број на каталог: 3811010-АП111Б
Технички карактеристики на амперметарот Ap-111

Применливост

Трактори Т-150 К, 158, ДТ-175С, 75 У, Т-130 МГ, ПАЗ-672, ГАЗ-71, 66-01, УАЗ-469РХ, Урал-479

Инсталација на ампер

На повеќето автомобили, за да се следи работењето на системот за напојување, се користи само сијаличката за индикатор за полнење, која не ја следи состојбата на батеријата, струјата за полнење, напонот во мрежата на влезот и, згора на тоа, не дозволува да се утврдат голем број на грешки во кола. Комплетна информација за работата на генераторот и батеријата може да се добие со опремување на автомобилот со амперметар и волтметар.

Амперметарот обично се поврзува со прекин на жицата од генераторот до батеријата. На пример, на машините ВАЗ помеѓу терминалите "Б +" на генераторот и батеријата "+". Амперметарот треба да биде поврзан со жица од соодветен пресек. На пример, АП-111 амперметарот мора да биде поврзан со жица од најмалку 20 kV во пресек, во спротивно жицата ќе се загрева. Самиот Амперметар за време на работата, исто така, може да се загрее малку, бидејќи внатре е инсталиран шант, на кој, со голема струја, исто така се ослободува топлина, ова не е дефект.

Волтметарот се поврзува многу полесно, на кое било место каде има "+". Соодветно на тоа, еден контакт е поврзан со телото на другиот, поудобно е да се поврзете со терминалот на бравата за палење каде што "+" се појавува кога палењето е вклучено. Илустрацијата покажува типична шематски дијаграм поврзете амперметар и волтметар

Амперметар и волтметар на дијаграм за поврзување :

1 - батерија што се полни

2 - генератор

3 - монтажен блок

4 - прекинувач за палење

5 - сијаличка за индикатор за полнење на батеријата сместена во групата инструменти

6 - амперметар

Правилата за тоа како да поврзете амперметар треба да бидат познати на сите. На пример, таквото знаење често се користи при составување на задачи за експериментални рунди на училишни олимпии или лабораториска работа.

Да започнеме со принципот на работа на амперметарот. Фактот дека ја мери струјата е очигледно само од насловот. Се случува како што следи : електрична струја што се движи по колото минува низ уредот. Ова создава вртежен момент, што предизвикува отстапување на динамичниот (подвижен) дел од одреден агол. Таквото отстапување е директно пропорционално со јачината на струјата. Ова потоа се прикажува визуелно, на пример, со поместување на стрелката или со цртање број.

Потсетете се на концептите на паралелна и сериска врска. Ако треба да ја измерите струјата на кој било приемник, тогаш нејзината вредност треба да се совпадне со фактот дека поминува низ амперметарот. Ова е специфично за сериска комуникација.

Сепак, режимот на приврзаност не е единствениот. важна состојба како да го поврзете амперметарот. Не помалку важна е и отпорноста на амперметарот. Ако одеднаш се покаже дека е поголема од отпорноста на ресиверот, кога уредот е поврзан, системот на колото ќе пропадне, а вредноста на струјата што дејствува на ресиверот ќе се промени.

Кога сте поврзани со пауза, не е важно дали „плус“ е поврзан со извор на енергија или инструмент. Главната работа е да се постојано, а не паралелно.

Постојат неколку видови на амперметри. Меѓу нив се аналогни и дигитални. Со помош можете да ги измерите и постојаните и наизменична струја . Сепак, за кој било од нив, правилата за поврзување на амперметар остануваат непроменети. Треба само да се провери која струја се мери со одреден уред. Ова е означено на самиот уред. Ако струјата е константна, означена е „=“, ако варијаблата е „~“. Ова мора да се направи, во спротивно амперметарот нема да работи.

Покрај тоа, кога работите со електрична енергија, мора да ги следите правилата за безбедност. Кога сте во контакт со голи жици и безгрижно, постои шанса ако не добиете електрично согорување, тогаш тоа ќе бидат многу непријатни сензации. Ова е особено точно за реалните инсталации, бидејќи во училишна лабораторија, како по правило, колото работи на батерии, а струјата не е премногу висока.

Така, карактеристична карактеристика амперметар е тоа сериска врска . Ова го ограничува бројот на начини за поврзување на амперметар.

Амперметар Тековно мерење - Видео

Кои производи се користат?
Како да инсталирате такви индикатори?