Популярные статьи

BMW 3-series Coupe (Бмв ) 2006-2009: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

С сентября 2006 года серийно выпускается БМВ 3-й серии купе (Е92). Невзирая на свое техническое родство с седаном и Touring, купе БМВ 3-й серии имеет

Длительный тест Range Rover Sport: часть вторая

Аш длительный тест Range Rover Sport Supercharged подошел к концу. Первая хорошая новость: машину не угнали! Вторая: несмотря на соблазн, за

Audi E-tron (Ауди ) 2010: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Audi E-tron, представленный на автосалоне в Детройте в январе 2010 года, совсем не то же самое, что E-tron, который выставлялся осенью на IAA 2009 во

Принципы ухода за АКБ зимой

В зимнее время года при морозной погоде аккумулятор автомобиля испытывает нагрузку намного больше, чем в летнее время. Автовладельцами замеченны

SEAT Toledo (Сиат Толедо) 1998-2004: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Эта модель расширяет присутствие компании SEAT в сегменте рынка престижных автомобилей. Toledo - первый автомобиль компании дизайн которого выполнен

В 2000 г. семейство японских Corolla лишь обновилось. Спрос на эти машины падал и классическая Corolla уже не устраивала японских покупателей. Как

Skoda Octavia (Шкода Октавия) 1996-1999: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Skoda Octavia - это современный переднеприводной автомобиль с поперечным расположением двигателя. На нём может стоять один из пяти моторов концерна

Chrysler PT Cruiser (Крайслер Пт крузер) 1999-2010: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Дебют серийной модели PT Cruiser состоялся в 1999 году в Детройте. Компании Chrysler удалось зацепить ностальгическую струну в душе каждого простого

Примеряем Audi A6 Allroad и A8 Hybrid к нашим дорогам

Компания сыграла на контрасте, представив одновременно две модели, совершенно противоположные по идеологии: сверхэкономичный лимузин-гибрид А8 и

Toyota Tundra Crew Max (Тойота Тундра Crew Max) 2006-2009: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Toyota Tundra (Тойота Тундра) проектировался как грузовик. Мощный двигатель, основательная рама и большая грузоподъемность... вот что отличает этот

Архив сайта
Облако тегов
Календарь

МОЕ Проверка на сигналот на автобусот

 1. Кабел се користи
 2. Упатства за верификација
 3. Осилографија на К-МО, ПТ-МО, Ф-МОAN
 4. Нарачка за мерење на отпорност со соодветна отпорност K-CAN, PT-CAN и F-CAN
 5. К-МОЕ
 6. PT-CAN, F-CAN
 7. Забелешка!
 8. МОЕ да не работи автобусот

Овој прирачник се користи за да се потврди дека сигналот на високо ниво на CAN и ниското ниво на сигналот CAN се правилно пренесени на автобуската врска.

Кабел се користи

Мултифункционален кабел

Упатства за верификација

 • Тест на напон (осцилоскоп): За да го проверите напонот, батеријата мора да биде поврзана и палењето да се вклучи.
 • Мерење на отпорност: При мерење на отпорност, неопходно е предметот да се мери предметот да се деенергира. За да го направите ова, батеријата е исклучена. Почекајте 3 минути за да се испразнат сите кондензатори во системот.

МО CЕ информации

CAN автобусот (Controller Area Network) е сериски автобуски систем со следниве карактеристики:

 • размножувањето на сигналот се случува во двете насоки.
 • Секоја порака ја примаат сите претплатници на автобуси. Секој претплатник на автобуси одлучува дали ќе ја користи пораката,
 • Дополнителни претплатници на автобуси се додаваат со едноставна паралелна врска.
 • Автобусниот систем формира систем со возач. Секој претплатник на автобуси може да биде возач или активирач, во зависност од тоа дали е поврзан како предавател или приемник.
 • Дво-жичана врска се користи како преносен медиум. Wireични ознаки: МОЕ МОЕ и високи МОANЕ.
 • Како по правило, секој претплатник на автобуси може да комуницира преку автобус со сите други претплатници на автобуси. Размената на податоци во автобусот се уредува според правилата за пристап. Главната разлика помеѓу автобусот за податоци K-CAN (автобус за CAN), PT-CAN автобус (мотор и менувач CAN автобус) и F-CAN автобус (шасија CAN автобус) е:
  • K-CAN: стапка на пренос на податоци приближно. 100 Kbps Можна е единечна жица.
  • PT-CAN: стапка на пренос на податоци приближно. 500 Kbps Режимот со единечна жица не е можен.
  • F-CAN: стапка на пренос на податоци приближно. 500 Kbps Режимот со единечна жица не е можен.

Возач: Возачот е активен партнер за комуникација од кој потекнува иницијативата за комуникација. Возачот има предност и ја контролира комуникацијата. Може да испраќа пораки до претплатникот на пасивниот автобус (активатор) преку системот за автобуси и, по барање, да ги добие своите пораки.

Активист: активирачот е пасивен член на комуникацијата. Доби команда за примање и пренесување на податоци.

Систем со главен уред: во систем со господар уред, учесниците во комуникацијата можат во одреден временски момент да ја преземат улогата на господар или активатор.

Осилографија на К-МО, ПТ-МО, Ф-МОAN

За поголема јасност, дали автобусот CAN работи беспрекорно, треба да ја гледате автобуската комуникација. Во исто време, нема потреба да анализирате поединечни битови, а вие само треба да бидете сигурни дека автобусот CAN работи. Осилографијата покажува: „Автобусот МО очигледно работи без нарушувања“.

При мерење со напонски осцилоскоп, CAN (или висока CAN-High) жица на ниско ниво и земја добиваат сигнал од квадратни бранови во опсегот на напон:

 • К-МОЕ:

  Ниско ниво на CAN во однос на масата: U min = 1 V и U max = 5 V

  Високо ниво на CAN во однос на масата: U min = 0 V и U max = 4 V

Овие вредности се приближни и може да варираат, во зависност од оптоварувањето на автобусот, до 100 mV.

Поставки за осцилоскоп за мерење на K-CAN:

CH1: Сонда 1, ранг 2 Б / див; DC DC2 врска: Сондата 2, V / Div одделение; Време на DC конекција: 50 ms / div

CH1: Сонда 1, ранг 2 Б / див; DC DC2 врска: Сондата 2, V / Div одделение; Време на DC конекција: 50 ms / div

Сл. 1: K-CAN мерење: CH1 ниско ниво на МОЕ, CH2 високо ниво на МОЕ

При мерење со напонски осцилоскоп, CAN (или висока CAN-High) жица на ниско ниво и земја добиваат сигнал од квадратни бранови во опсегот на напон:

Овие вредности се приближни и може да варираат, во зависност од оптоварувањето на автобусот, до 100 mV.

Поставки за осцилоскоп за мерење PT-CAN (или F-CAN):

CH1: Сонда 1, ранг 1 Б / див; DC DC2 врска: Сонда 2, V 1 / одделение од 1 степен; Време на DC конекција: 10 ms / div CH1: Сонда 1, ранг 1 Б / див; DC DC2 врска: Сонда 2, V 1 / одделение од 1 степен; Време на DC конекција: 10 ms / div

Слика 2: Мерење на ПТ-МОЕ: CH1 ниски CAN, CH2 висок CAN

Нарачка за мерење на отпорност со соодветна отпорност K-CAN, PT-CAN и F-CAN

Процес на проверка на мерењето на отпорот:

 • МОANЕ автобус мора да се деенергија
 • Не треба да се поврзуваат други мерни уреди (паралелно поврзување на мерни уреди)
 • Мерењето се одвива помеѓу жиците со ниско ниво и CAN на високо ниво.
 • Вистинските вредности може да се разликуваат од наведените вредности за неколку оми.

К-МОЕ

Посебно мерење на отпорност не може да се направи во автобусот К-МО, бидејќи отпорот варира во зависност од логиката на префрлување на компјутерот!

PT-CAN, F-CAN

За да се спречи одразот на сигналот, два претплатници на CAN автобуси (со максимално растојание во мрежата PT-CAN) се натоварени со отпорност од 120 Ohm. Двете отпори на оптоварување се поврзани паралелно и формираат еквивалентен отпор од 60 оми. Со напон на снабдување исклучен, овој еквивалентен отпор може да се мери помеѓу линиите со податоци. Покрај тоа, индивидуалните отпори можат да се мерат индивидуално.

Инструменти за мерење со отпорност од 60 оми: Исклучете го лесно достапниот компјутер од гумата. Измерете ја отпорноста на конекторот помеѓу ниските и високите жици на CAN.

Забелешка!

Не сите автомобили имаат отпорен на прекинување на автобусот CAN.Присуството на вграден отпор на прекинување на поврзаното возило може да се провери со помош на соодветниот дијаграм за жици.

МОЕ да не работи автобусот

Ако податоци-автобусот K-CAN или PT-CAN не работи, тогаш може да има краток спој или скршена висока или ниска жица CAN. Или погрешна ECU.

За да ја локализирате причината за дефектот, се препорачува да се продолжи на следниов начин:

 • Исклучете ги претплатниците на CAN автобусите за возврат додека не се најде блок што е причина за дефект (= ECU X).
 • Проверете ги каблите до компјутер X за краток спој или отворено коло.
 • Ако е можно, проверете ја ECU X.
 • Таквата низа на активности води до успех само ако краток спој има проверлива жица од компјутерот до CAN-автобусот. Ако жицата во автобусот CAN може да има краток спој, тогаш треба да ја проверите жицата за жици.

Го задржуваме правото на типографски грешки, семантички грешки и технички промени.