Популярные статьи

BMW 3-series Coupe (Бмв ) 2006-2009: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

С сентября 2006 года серийно выпускается БМВ 3-й серии купе (Е92). Невзирая на свое техническое родство с седаном и Touring, купе БМВ 3-й серии имеет

Длительный тест Range Rover Sport: часть вторая

Аш длительный тест Range Rover Sport Supercharged подошел к концу. Первая хорошая новость: машину не угнали! Вторая: несмотря на соблазн, за

Audi E-tron (Ауди ) 2010: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Audi E-tron, представленный на автосалоне в Детройте в январе 2010 года, совсем не то же самое, что E-tron, который выставлялся осенью на IAA 2009 во

Принципы ухода за АКБ зимой

В зимнее время года при морозной погоде аккумулятор автомобиля испытывает нагрузку намного больше, чем в летнее время. Автовладельцами замеченны

SEAT Toledo (Сиат Толедо) 1998-2004: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Эта модель расширяет присутствие компании SEAT в сегменте рынка престижных автомобилей. Toledo - первый автомобиль компании дизайн которого выполнен

В 2000 г. семейство японских Corolla лишь обновилось. Спрос на эти машины падал и классическая Corolla уже не устраивала японских покупателей. Как

Skoda Octavia (Шкода Октавия) 1996-1999: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Skoda Octavia - это современный переднеприводной автомобиль с поперечным расположением двигателя. На нём может стоять один из пяти моторов концерна

Chrysler PT Cruiser (Крайслер Пт крузер) 1999-2010: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Дебют серийной модели PT Cruiser состоялся в 1999 году в Детройте. Компании Chrysler удалось зацепить ностальгическую струну в душе каждого простого

Примеряем Audi A6 Allroad и A8 Hybrid к нашим дорогам

Компания сыграла на контрасте, представив одновременно две модели, совершенно противоположные по идеологии: сверхэкономичный лимузин-гибрид А8 и

Toyota Tundra Crew Max (Тойота Тундра Crew Max) 2006-2009: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Toyota Tundra (Тойота Тундра) проектировался как грузовик. Мощный двигатель, основательная рама и большая грузоподъемность... вот что отличает этот

Архив сайта
Облако тегов
Календарь

Методи за поправка на импулсно напојување: утврди дефекти - побарајте решенија

 1. Што ако нема излезниот напон?
 2. Особини за поправка на DVD видео единица за напојување
 3. Значи, ајде да погледнеме во составот на вообичаеното напојување со ниско напојување и неговото поправање

Преклопното напојување е вградено во повеќето апарати за домаќинство . Како што покажува практиката, овој особено јазол честопати не успева, што бара замена.

Високиот напон кој постојано поминува низ напојувањето не на најдобар начин влијае на неговите елементи. И тоа не е за грешките на производителите. Зголемување на работниот век со поставување дополнителна заштита, може да се постигне сигурност на заштитените делови, но изгуби го на ново инсталираните. Покрај тоа, дополнителни елементи ги комплицираат поправките - станува тешко да се разберат сите сложености на добиената шема.

Производителите радикално го решиле овој проблем, cheapening на UPS-от и го прави монолитен, неразделни. Таквите уреди за еднократна употреба стануваат се почести. Но, ако сте имале среќа - одбивната единица одбила, Поправка на DIY сосема е можно.

Принципот на работа на сите UPS-от е ист. Разликите се однесуваат само на шеми и типови на делови. Затоа, да се разбере штетата, со основни познавања во електростопанство, е доста едноставна.

За поправка ќе ви треба волтметар.

Тој го мери напонот преку електролитски кондензатор. Тој истакна на фотографијата. Ако напонот на 300V-осигурувачот е недопрена и сите други елементи поврзани со него (пренапонска заштита, кабел за напојување, влез) се непроменети.

Постојат модели со два мали кондензатори. Во овој случај, нормалното функционирање на овие елементи покажува постојан напон 150 V на секој од кондензаторите.

Во отсуство на напон, треба да ги ѕвоните диодите на исправувачкиот мост, кондензаторот, самиот осигурувач и така натаму. На подмолноста на осигурувачи е дека, откако не успеа, тие однадвор не се разликуваат од работните примероци. Откривање на дефект е можно само преку бирање - разнесениот осигурувач ќе покаже висок отпор.

Откако откривте погрешен осигурувач, треба внимателно да ја испитате одборот, бидејќи тоа честопати не успее истовремено со другите елементи.

Оштетениот кондензатор лесно се забележува со голо око - тој ќе биде уништен или разнесен.

Во овој случај, тој не треба прозванивани, туку едноставно се извикува. Исто така, се пијат и се викаат следниве елементи:

 • моќ или исправувачки мост (изгледа како монолитен блок или може да се состои од четири диоди);
 • кондензатор на филтер (изгледа како голема единица или неколку единици поврзани паралелно или во серија) лоцирани во високонапонскиот дел на уредот;
 • транзистори монтирани на радијаторот (ова се прекинувачи за напојување).

Тоа е важно. Сите делови се лепат и заменуваат во исто време! Заменувањето за возврат ќе доведе до изгорување на енергетската единица секој пат.

Изгорените предмети мора да се заменат со нови. Радио пазарот нуди широк спектар на делови за напојување. Наоѓање на добри опции по најниски цени е прилично лесно.

На белешката. Осигурувачот може успешно да се замени со парче. бакарна жица . Дебелината на жицата од 0,11 милиметри одговара на осигурувачот од 3 Ампер.

Причини за неуспех

:

 • напонски капки;
 • недостаток на заштита (постои место за тоа, но самиот елемент не е инсталиран - така производителите ќе заштедат).

Решението за оваа грешка за префрлување на напојувањето:

 • инсталирајте заштита (не е секогаш можно да се најде вистинскиот дел);
 • или користете филтер за напојување со добри заштитни елементи (не џемпери!).

Што ако нема излезниот напон?

Уште една честа причина за дефект во напојувањето нема никаква врска со осигурувачот Уште една честа причина за дефект во напојувањето нема никаква врска со осигурувачот. Станува збор за отсуство на излезен напон со целосно функционален таков елемент.
Решавање на проблемот :

 1. Издувен кондензатор - потребно е наводнување и замена.
 2. Скршена задавка - мора да го отстраните елементот и да го смените ликвидацијата. Оштетената жица не се одмотува. Ова е броење на свиоци. Потоа, новата жица од соодветната жица се навива на истиот број на вртења. Точката се враќа на своето место.
 3. Деформираните мостови диоди се заменуваат со нови.
 4. Доколку е потребно, тестовите се проверуваат од тестер (ако нема визуелно откриено оштетување).

Пред тоа, потребно е да се научат правилата за безбедно користење на таква алатка. Овој уред не треба да свети во рефлектирачката површина, бидејќи може да ги оштетите очите.

Целосно да си дозволите да се изградите. Навивач се користи како компресор, а спирала се користи како грејач. Најдобра опција е коло со тиристор.

Причини за неуспех :

 • слаба вентилација.

Решение :

 • Не ги блокирајте отворите за вентилација.
 • обезбеди оптимални температурни услови - ладење и вентилација.

Што треба да се запамети :

 1. Првото поврзување на уредот е направено на светилка со моќност од 25 вати. Ова е особено важно по заменувањето на диодите или транзисторот! Ако грешка е направена некаде или не е забележана грешка, тековната струја нема да го оштети целиот уред.
 2. Кога почнувате со работа, не треба да заборавите дека преостанатото празнење долго време останува на електролитски кондензатори. Пред наводнување на деловите, кратки кондензаторски води. Директно тоа не може да се направи. Треба да биде краток спој преку отпор на номинална вредност поголема од 0,5 В.

Ако целиот UPS-от е внимателно проверен, но сепак не функционира, можете да се јавите во сервис за поправка. Можеби вашиот случај се однесува на комплексен дефект што сеуште може да се поправи.

Според статистичките податоци, околу 5% од неуспесите бараат замена на единицата. За среќа, овој уред е секогаш достапен. Во продавниците можете да најдете богат асортиман во различни ценовни категории.

Особини за поправка на DVD видео единица за напојување

ТВ Bravis LED-16E96B по падот на напонот.

Напојувањето е составен на контролорот SW2658a PWM .
Чипот е редок, но не е чудно што е достапен табеларен лист. И ништо повеќе.

Шема на тип SW2658. Адаптер БП Кинеска телевизија.

Адаптер за напојување, како што се очекуваше, почина со специјални ефекти.
ТВ самиот не беше оштетен, го проверив со помош на напојување со напојување.

Адаптерот се отвора со не-остри шрафцигер и чекан. Светлината дува на споеви. Потоа широк шрафцигер razlushivaetsya понатаму.

Визуелно, еден од линеата кондензатори 15 микрофалади x 400 волти порасна.
Природно прекината осигурач. Паѓаше добро, одборот мораше да се измие со алкохол на некои места.
Во прво време, дури и не сфатив што беше надуен одбор. Подоцна, под силиконски, скршен L1 задушница беше намотан на феритно јадро. Перт истата жица.

Морав да фрлам 15 сантиметри жица. Калем беше серпентина за серпентина. Мотал не е толку уреден, првите слоеви се мазни, а потоа како се случило. Тоа не влијае на перформансите.


Гас во напојување со изгорена жица

Морав да се сетам на старата технологија)
Зедов мојот омилен PWM контролер, кој го користев за да ставам DVD, приемници, адаптери ... 5H0165R.


5H0165R

Шема пулсна единица моќ на PWM контролерот 5H0165R

Отворив две листови со податоци и размислував како е заменливо.

Нема потреба да се чисти, додадете исто така. Треба само да се формираат наодите како што е прикажано на фотографијата.


Треба само да се формираат наодите како што е прикажано на фотографијата

Општ поглед на напојувањето, формирајќи наоди 5H0165R наместо SW2658A


Општ поглед на напојувањето, формирајќи наоди 5H0165R наместо SW2658A

решение SW2658A - 5H0165R

Првиот почеток, како и обично, преку сијалица со 220 волти, 100 вати, така што ништо нема да победи во случај на пропуштена грешка.

SW2658A се менува на 5H0165R . Да не се каже дека ова е аналоген, но тоа ќе работи дури и посигурно од мајчин микросхум.

За да ја подобрим доверливоста, јас зафатив мал радијатор во форма на алуминиумска плоча на 5H0165R, и дупкав 3мм дупки на горниот капак на адаптерот.

Мрежни адаптери - минијатурни напојувања на разни електронски апарати за домаќинство се користат за напојување на антените засилувачи, радио-телефони, полначи . И покрај активното воведување на прекинувачки напојувања, напојувањето со трансформатор се уште активно се користи и се користи во домот на корисникот.

Не е невообичаено овие единици трансформатори да пропаднат и да се скршат.

Ако адаптерот прекине, можете да го замените со нов, нивниот трошок е низок. Но, зошто поткуп, ако во повеќето случаи, можете сами да го поправите дефектот во рок од 15 до 30 минути и да се спасите од потрагата по замена и трошење на пари?

Значи, ајде да погледнеме во составот на вообичаеното напојување со ниско напојување и неговото поправање

Адаптер за 12V и струја од 100mA со моќност од 3,6 вати од антенскиот засилувач ја погодија табелата за поправка.

Сликата на адаптерот по поправка.

Сликата на адаптерот по поправка

Кои делови се состојат од нормален трансформатор адаптер?

Ако го расклопите адаптерот, тогаш внатре ќе најдеме трансформатор ( 1 ) и мала електронска кола ( 2 ).

Трансформаторот ( 1 ) се користи за намалување на напонот на наизменична струја од 220V на ниво од 13 - 15 V.

Електронското коло служи за исправување на наизменичниот напон (вртење во директен напон) и стабилизирање на излезниот напон на 12 V.
Едноставно. Што може да се скрши во таков едноставен уред?

Ајде да погледнеме во шематски дијаграм на овој адаптер.


Во принцип, Т1 е трансформатор . Типични грешки Трансформатори се изгореници или прободување на жица на примарна, поретко секундарна ликвидација. Како по правило, основното мрежно ликвидација ( 1 ) е погрешно.

Причината за пауза или изгорување е тенка жица која не ги издржува шилестите и преоптоварувањата на главниот напон. Кажи благодарение на Кинезите, тие се пестовен момци, подебели жицата не сака да ветер ...

Проверете ја употребливоста на трансформаторот е доста едноставна. Неопходно е да се измери отпорноста на примарните и секундарните намотки. Отпорност основно ликвидација тоа треба да биде неколку килограми оми (1 kOhm = 1000 оми), средното треба да биде неколку десетици оми.

При проверка на трансформаторот адаптер за примарната ликвидација, отпорот се покажа дека е 1,8 kΩ, што укажува на тоа дека примарната ликвидација е во функција.

При проверка на трансформаторот адаптер за примарната ликвидација, отпорот се покажа дека е 1,8 kΩ, што укажува на тоа дека примарната ликвидација е во функција

За секундарната намотка, отпорот беше 25,5 оми , што е исто така нормално.

Ако нема индикации, измерете го отпорноста на примарното намотување на трансформаторот. Направете го тоа лесно, не можете да го расклопите напојувањето и да го измерите отпорноста на ликвидацијата преку контактите на приклучокот за напојување.

Ние расклопуваме напојување, правиме надворешна инспекција. Привлекуваме внимание на помрачните области околу радио компонентите, чиповите и пукнатините во куќиштата за стабилизатор на напојување (78L12), отоци на кондензаторите на филтерот.

Во процесот на поправање на адаптерот на антената, се покажа дека чипот стабилизатор 78L12 е погрешен. Електролитски кондензатор C1 (100 микрофарад 16V) исто така беше заменет со кондензатор со поголем капацитет - 470 микрофарад (25V) . При замена на кондензатор, земете го во предвид поларитетот на вклучување на кондензаторот.

Не е неопходно да се знае зоната (локацијата и целта) на пиновите за стабилизаторот 78L12, мора да се запамети, да ја скицирате или фотографирате локацијата на дефектниот чип на електронската плоча и да лепете корисен дел штом ќе го најдете. Оваа едноставна операција ќе ви заштеди време ако се повлече дефектниот микросхем, а замената не е пронајдена во времето и заборавивте како микроцелерот е лемење.

Што ако нема излезниот напон?
Што ако нема излезниот напон?
Но, зошто поткуп, ако во повеќето случаи, можете сами да го поправите дефектот во рок од 15 до 30 минути и да се спасите од потрагата по замена и трошење на пари?
Кои делови се состојат од нормален трансформатор адаптер?
Што може да се скрши во таков едноставен уред?