Популярные статьи

BMW 3-series Coupe (Бмв ) 2006-2009: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

С сентября 2006 года серийно выпускается БМВ 3-й серии купе (Е92). Невзирая на свое техническое родство с седаном и Touring, купе БМВ 3-й серии имеет

Длительный тест Range Rover Sport: часть вторая

Аш длительный тест Range Rover Sport Supercharged подошел к концу. Первая хорошая новость: машину не угнали! Вторая: несмотря на соблазн, за

Audi E-tron (Ауди ) 2010: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Audi E-tron, представленный на автосалоне в Детройте в январе 2010 года, совсем не то же самое, что E-tron, который выставлялся осенью на IAA 2009 во

Принципы ухода за АКБ зимой

В зимнее время года при морозной погоде аккумулятор автомобиля испытывает нагрузку намного больше, чем в летнее время. Автовладельцами замеченны

SEAT Toledo (Сиат Толедо) 1998-2004: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Эта модель расширяет присутствие компании SEAT в сегменте рынка престижных автомобилей. Toledo - первый автомобиль компании дизайн которого выполнен

В 2000 г. семейство японских Corolla лишь обновилось. Спрос на эти машины падал и классическая Corolla уже не устраивала японских покупателей. Как

Skoda Octavia (Шкода Октавия) 1996-1999: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Skoda Octavia - это современный переднеприводной автомобиль с поперечным расположением двигателя. На нём может стоять один из пяти моторов концерна

Chrysler PT Cruiser (Крайслер Пт крузер) 1999-2010: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Дебют серийной модели PT Cruiser состоялся в 1999 году в Детройте. Компании Chrysler удалось зацепить ностальгическую струну в душе каждого простого

Примеряем Audi A6 Allroad и A8 Hybrid к нашим дорогам

Компания сыграла на контрасте, представив одновременно две модели, совершенно противоположные по идеологии: сверхэкономичный лимузин-гибрид А8 и

Toyota Tundra Crew Max (Тойота Тундра Crew Max) 2006-2009: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Toyota Tundra (Тойота Тундра) проектировался как грузовик. Мощный двигатель, основательная рама и большая грузоподъемность... вот что отличает этот

Архив сайта
Облако тегов
Календарь

Масло за пренос во кутија ВАЗ 2110 :: OILS-MARKET.RU - масла за мотори и пренос, филтри, автомобилски хемикалии

  1. Масло во менувачот ВАЗ 2110
  2. Што масло да се пополни во кутијата ВАЗ 2110?
  3. Најдоброто масло во кутијата ВАЗ 2110
  4. Колку масло е во кутијата на ВАЗ 2110?

Добар ден за сите! Сте го посетиле нашиот сајт, што значи дека го барате вистинското масло во кутијата ВАЗ 2110 . Во оваа статија ќе разгледаме што е соодветно масло за кутијата ВАЗ 2110 .


Масло во менувачот ВАЗ 2110


Па, да почнеме. ВАЗ 2110 од фабриката е опремен со само 5-брзински мануелен менувач. Се разбира, постојат "десетици", кои се опремени со "автоматски", но ова е веќе резултат на конвертирање на автомобилот од "занаетчии". Ова се многу ретки случаи и маслото во автоматскиот менувач ВАЗ 2110 треба да се избере во согласност со инсталираната кутија. Ние нема да се задржиме на оваа опција, но размислете само за кое масло е погодно за механичката кутија VAZ 2110.
Па, да почнеме
Производителот препорачува користење масло со GL-4 класификација според API или универзален GL-4 / GL-5 во менувачот VAZ 2110 . За вискозност во кутијата VAZ 2110 соодветно опрема за масло SAE 75W90 или 80W90. Во секој случај, вториот број треба да биде точно 90, а првиот е избран во согласност со климата во која автомобилот директно се користи. Доколку климата е блага или умерена, тогаш маслото во кутијата ВАЗ 2110 треба да биде избрано со вискозитет од 80W90, ако климата е ладна - 75W90. Во секој случај, ова е само препорака за удобно користење на автомобилот. Во секој случај, ако навлезете масло со вискозитет 85W90 во кутијата на ВАЗ 2110 , ништо страшно нема да се случи. Бидејќи менувачот ВАЗ 2110 е прилично "здрав" и непретенциозен, дури и маслото за моторот ВАЗ 2110 што се влева во кутијата нема да предизвика никаква штета. Запомни велејќи: "Подобро барем некој путер од неговото отсуство?". И ако некаде на патот сте забележале дека маслото во кутијата на ВАЗ 2110 било "изгубено" поради некоја причина, а најблиската продавница била многу далеку и имате само моторно масло, а потоа безбедно да го додадете во кутијата, а по пристигнувањето и отстранувањето дефекти само го промените на "точни".

Што масло да се пополни во кутијата ВАЗ 2110?


Значи, утврдивме дека маслото во кутијата VAZ 2110 мора да биде во согласност со класата API GL-4 или GL-5 и вискозитетот SAE 75W90 или 80W90 . Бидејќи сме во Сибир, а нашите зими се доста тешки (до -35 ..- 40С), за нас е важно дека по долг период на неактивност, автомобилот ќе почне и брзините ќе се вклучат нежно. Често кога користите неквалитетно или неправилно избрано масло во кутијата на VAZ 2110 по долго време на мирување во студ, невозможно е да ја вклучите саканата брзина. Потребно е долго време да се почека со притиснат спојката и да се запали моторот додека маслото не се загрее. За да избегнете такви ситуации, препорачувам да го користите целокупното масло со вискозитет од 75W90 во кутијата ВАЗ 2110.
Сега размислете што маслото ќе го пополни во кутијата ВАЗ 2110 . Меѓу моите лични препораки се три опции. Ова менувачко масло за менувачот ВАЗ 2110, кое лично го користев неколку години и кои се покажаа само со најдобрата рака.

Најдоброто масло во кутијата ВАЗ 2110

Колку масло е во кутијата на ВАЗ 2110?


Ова е последното прашање што ќе го разгледаме денес. Значи, количината на масло во менувачот ВАЗ 2110 изнесува околу 3,3 литри. Ова е волуменот кога се прелива маслото до ознаката MAX на прачката за прачка. Но, знаејќи го менувачот ВАЗ 2110, треба да наполните малку повеќе од максималното ниво. Ако се фокусирате на сондата, тоа е 3-4 mm над максималната ознака. Судејќи по волуменот, а потоа дополнителни 200-250 мл. Ова се должи на фактот што дизајнот на 5-тото пренослиште при полнење на менувачот ВАЗ 2110 со масло до ознаката MAX не дозволува доволна брзина да се измие. Затоа, подобро е да се истури малку.
Ова е последното прашање што ќе го разгледаме денес
Ајде да резимираме. Во менувачот ВАЗ 2110 се пренесува масло за пренос со класа API GL-4 или GL-4/5 и вискозитет 75W90 или 85W90. Да се ​​замени потребата 3.3-3.5 литри. Меѓу најдобрите опции за нафта за CAT VAZ 2110 се Liqui Moly, Petro-Canada и ZIC. Ова се само мои препораки. Комплетна листа на преносни масла за кутијата VAZ 2110 може да се најде и купи од линк тука или тука .
Тоа е сè. Сега знаете точно кое масло да се прелива во кутијата на ВАЗ 2110. Додека ние повторно не се сретнеме oils-market.ru !

Запомни велејќи: "Подобро барем некој путер од неговото отсуство?
Што масло да се пополни во кутијата ВАЗ 2110?