Популярные статьи

BMW 3-series Coupe (Бмв ) 2006-2009: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

С сентября 2006 года серийно выпускается БМВ 3-й серии купе (Е92). Невзирая на свое техническое родство с седаном и Touring, купе БМВ 3-й серии имеет

Длительный тест Range Rover Sport: часть вторая

Аш длительный тест Range Rover Sport Supercharged подошел к концу. Первая хорошая новость: машину не угнали! Вторая: несмотря на соблазн, за

Audi E-tron (Ауди ) 2010: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Audi E-tron, представленный на автосалоне в Детройте в январе 2010 года, совсем не то же самое, что E-tron, который выставлялся осенью на IAA 2009 во

Принципы ухода за АКБ зимой

В зимнее время года при морозной погоде аккумулятор автомобиля испытывает нагрузку намного больше, чем в летнее время. Автовладельцами замеченны

SEAT Toledo (Сиат Толедо) 1998-2004: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Эта модель расширяет присутствие компании SEAT в сегменте рынка престижных автомобилей. Toledo - первый автомобиль компании дизайн которого выполнен

В 2000 г. семейство японских Corolla лишь обновилось. Спрос на эти машины падал и классическая Corolla уже не устраивала японских покупателей. Как

Skoda Octavia (Шкода Октавия) 1996-1999: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Skoda Octavia - это современный переднеприводной автомобиль с поперечным расположением двигателя. На нём может стоять один из пяти моторов концерна

Chrysler PT Cruiser (Крайслер Пт крузер) 1999-2010: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Дебют серийной модели PT Cruiser состоялся в 1999 году в Детройте. Компании Chrysler удалось зацепить ностальгическую струну в душе каждого простого

Примеряем Audi A6 Allroad и A8 Hybrid к нашим дорогам

Компания сыграла на контрасте, представив одновременно две модели, совершенно противоположные по идеологии: сверхэкономичный лимузин-гибрид А8 и

Toyota Tundra Crew Max (Тойота Тундра Crew Max) 2006-2009: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Toyota Tundra (Тойота Тундра) проектировался как грузовик. Мощный двигатель, основательная рама и большая грузоподъемность... вот что отличает этот

Архив сайта
Облако тегов
Календарь

Како да се отвори категорија А ако има Б во 2019 година

 1. Што е тоа
 2. Како да се отвори категорија А ако има Б
 3. Потребни документи
 4. Како е испитот

Ако изготвувањето на теоријата на познавање на правилата на патот е пренесено еднаш во категоријата погоре, тогаш полагање на испитот е потребно само во практичниот дел од менаџерските вештини.

Ова се однесува на отворање на категорија А ако има возачка дозвола за возење на автомобил од категорија А. Како да внесете информации за нова категорија во документите, кои документи се потребни и како се организира тестирањето?

Што е тоа

Претходно, категоријата А беше добиена на поедноставен начин - се внесуваа информации за правото да се вози возила под нивото врз основа на изјава од носителот на возачката дозвола.

Врз основа на новите правила, неопходно е повторно да се полага испитот со приемот на новиот сертификат за возење со возило. Документот го утврдува бројот на часови што возачот го поминал во рамките на теоретскиот дел и обука за возачки вештини.

Обуката се спроведува во автошколи со државна акредитација. Ако учењето на правилата на патот беше спроведено пред помалку од 3 месеци на категоријата Б, тогаш не треба повторно да го слушате курсот. Сепак, потребно е да се помине практичниот дел од патеката и кога се вози низ градот со инструктори.

Категорија А ја презема способноста за управување со мотоцикли со капацитет на моторот од 125 кубни метри. видете со тежина до 400 килограми со принп или количка во зависност од техничката опрема.

Трицикли, квадрицикли со три и четири тркала, систем за контрола на мотоцикли или автомобили не спаѓаат под овој тип, овие видови на транспорт спаѓаат во категоријата Б1 (БЕ - мотоцикл SU и VM - автомобил SU). Како и мопеди и скутери, кои се доделени во посебна категорија М врз основа на новите правила од 2019 година.

Како да се отвори категорија А ако има Б

За да добиете категорија А со возачка дозвола што укажува на способност за возење автомобил, односно возила со зголемена комплексност, мора да поминат специјална обука и да поминат квалификациски испит во сообраќајната полиција.

Управувањето со транспортот на Категорија А го вршат граѓани кои достигнале 18 години. Ова е главната разлика од мопедите и скутерите во категоријата М и трицикли со квадрицикли во категоријата Б1. Управување со нив може да има лица од 16 години. Исто така постои и поткатегорија на транспорт A1. Дозволено е да се добие возачка дозвола за управување со овој тип на мотоцикл и граѓани кои достигнале 16 години.

За да ја отворите категоријата А, мора да ги завршите следните чекори:

 • ги собира потребните документи;
 • да поминат лекарска комисија;
 • се подготвува за правење промени и добивање повторно возачка дозвола во сообраќајната полиција;
 • да добијат теоретска обука и да ги совладаат вештините за возење и квалификационен испит во сообраќајната полиција;
 • да ги плати сите парични казни, доколку ги има, наметнати за прекршување на сообраќајните правила и да не се отплаќаат во согласност со пресуди за наметнување на административна казна во врска со извршување на прекршок;
 • добиете нова возачка дозвола во назначеното време во патната служба.
Ако изготвувањето на теоријата на познавање на правилата на патот е пренесено еднаш во категоријата погоре, тогаш полагање на испитот е потребно само во практичниот дел од менаџерските вештини

Како да се осигура мотоцикл на CTP онлајн, да дознаете во статијата: ОСАГО на мотоцикл .

Дали ми е потребен преглед за осигурување CTP на мотоцикл? Најдете го одговорот оваа страница .

Потребни документи

За да издадете сертификат со категорија А, треба да се соберат збир на официјални документи:

 • пасош на руски примерок за државјани на Руската Федерација, странски - за странци заедно со миграционна картичка за премин на државната граница на Русија, виза со белешка за периодот на дозволен престој на територијата на Руската Федерација, известување за адресата на дозвола за престој или дозвола за постојан престој во Руската Федерација;
 • потврда за возење училиште за текот на обуката во одреден број часови за правилата на патот - теоретскиот дел и времето на изучување на вештините за возење на возило на местото на тестирање и во урбаниот сообраќај;
 • резултатите од лекарски преглед, нужно мора да содржат ознаки "Добро" според резултатите од инспекцијата до раководството на возилото при потврдување на добар здравствен статус;
 • изјава во образец презентирана на официјалната интернет страница на Сојузната служба за регистрација или сообраќајната полиција;
 • приемот на плаќање на државни давачки во износ утврден со даночниот законик на Руската Федерација - 2.000 рубли;
 • резултатите од квалификацискиот испит со позитивен сообраќаен полициски службеник.

Изборот на документи се врши врз основа на Правилата на патот и Сојузниот Закон за безбедност на патиштата. Законот ги дефинира условите за лице овластено да управува со возило и листа на документи, постапката за нивно доставување до сообраќајната полиција за да се добие лична карта со нова категорија А.

Треба да се напомене дека обуката може да се заврши пред да достигне 16 години, но примена на сообраќајната полиција за нова категорија е дозволена само по возраста на оваа возраст.

Ако категорија Б беше примена не повеќе од 3 месеци, не треба да го преземете теоретскиот дел. Резултатите од медицинскиот преглед генерално важат 1 година во отсуство на медицински контраиндикации за одредени категории на болести, кога испитувањата се потребни редовно за одреден временски период.

Државната должност се плаќа на каси со пари на Сбербанк на Русија или која било друга финансиска институција која го прифаќа овој вид на плаќање.

Кога пополнува апликација преку интернет преку веб-страницата на сообраќајната служба или на единствен портал на државни служби, дозволено е да плати со банкарска картичка или паричници од е-пари, како што се Qiwi, Yandex.Money, WebMoney итн.

Испитот, пријавата и времето на возачката дозвола обично се доделуваат и се доставуваат до кандидатите во автошкола. Доколку има потврда за обука, платена државна должност и позитивен резултат на полагање на тестот кај сообраќајната полиција, граѓанинот може самостојно да се пријави на патната служба за добивање на возачка дозвола.

Пред изборот на автошкола, препорачливо е да се провери присуството на лиценца за спроведување на обука за сообраќајни правила од страна на одредена институција. Понекогаш се даваат лекции, но институцијата нема државна лиценца. Според тоа, за пренос на таков сертификат на сообраќајната полиција за учење кредит нема да работи, ќе треба да се одржат дополнителни расправи.

Како е испитот

Квалификационото тестирање се изведува во две фази:

 1. Според резултатите од обуката во автошкола за познавање на теоретски и практични делови, оценките се внесуваат во сертификатот за доставување до сообраќајната полиција за време на спроведување на практично тестирање. Презентираше 20 билети за познавање на правилата на патот. Не се дозволени повеќе од 2 грешки за позитивен резултат. Ако обуката е завршена и испитот е предаден не повеќе од 3 месеци за категорија Б, тогаш не ќе треба повторно да го повторите овој чекор. Доволно е да се обезбеди потврда за сообраќајната полиса на автошколи.
 2. Испитување за поседување на вештини за возење на мотоцикл - на патеката и кога одите во градот. Оваа фаза се изведува само откако ќе се положи тестот за познавање на теоретскиот дел со земање мостри од одговорите на билетите за познавање на правилата на патот. Исто така, потребно е да се изврши лекарски преглед од истите специјалисти во тесни области кои при добивањето на правата од категорија Б

Пред возење во присуство на сообраќајната полиција, на кандидатот му е дадена 2 минути да се запознае со патот или дел од депонијата каде што ќе се одржи испитувањето. Возењето во овој момент на територијата не е запишано во протоколот и не се зема предвид при полагањето на испитот.

Тестирањето се врши врз основа на знаења од три вежби:

 1. Целокупен коридор, полукруг, ненадејно сопирање.
 2. Змија, рутирање и возење со ниска брзина.
 3. Осум димензионални.

Казните се наплаќаат за такви дејствија како што се:

 • нема минувачко светло на почетокот на движењето;
 • пристигнување на линија за запирање;
 • заглавување на моторот додека возите;
 • не-префрлување брзини, како што е потребно;
 • отстапување од линијата на движење;
 • допир на покривот на автодромот додека се движите, итн.

Кога се пресметуваат парични казни повеќе од 5 поени и ако не се полага испитот, повторно се изведува една недела по дополнителна подготовка. Кога правите грешки, доволно е да дојдете повторно кај сообраќајната полиција за да го поминете тестот.

На возачот му е дозволено да полага квалификациски испит само кога поднесува документ за успешно полагање на лекарски преглед со сите специјалисти (хирург, ЕНТ, оптометрист, психијатар, невропоталог итн.) идентитетот на новата категорија во сообраќајната полиција е невозможен.

Доколку медицинскиот преглед бил завршен во рок од 1 година пред барањето за категорија А, доколку претходно била примена картичка за управување со ТБ категорија Б, тогаш повторно не е потребен медицински преглед.

Ако сите документи се достапни и испитот е успешно донесен, кандидатот ги проследува со изјава за територијалната поделба на сообраќајната полиција. Тој мора да се појави во определеното време за фотографирање на нов документ и да добие возачка дозвола на назначениот ден.

Нејзиното издавање се врши само под услов да не постојат ограничувања или забрана за управување со возилото, нема извонредни парични казни за кршење на сообраќајните правила.

Како заклучок, може да се каже дека достапноста на обуката за категоријата за управување со патнички автомобили Б го олеснува процесот на влегување во возачката дозвола за дозвола за управување со возило од категорија А. вклучувајќи управување.

Видео: Како да го положат испитот за категорија А. Учителот кажува

Како да внесете информации за нова категорија во документите, кои документи се потребни и како се организира тестирањето?
Дали ми е потребен преглед за осигурување CTP на мотоцикл?