Популярные статьи

BMW 3-series Coupe (Бмв ) 2006-2009: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

С сентября 2006 года серийно выпускается БМВ 3-й серии купе (Е92). Невзирая на свое техническое родство с седаном и Touring, купе БМВ 3-й серии имеет

Длительный тест Range Rover Sport: часть вторая

Аш длительный тест Range Rover Sport Supercharged подошел к концу. Первая хорошая новость: машину не угнали! Вторая: несмотря на соблазн, за

Audi E-tron (Ауди ) 2010: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Audi E-tron, представленный на автосалоне в Детройте в январе 2010 года, совсем не то же самое, что E-tron, который выставлялся осенью на IAA 2009 во

Принципы ухода за АКБ зимой

В зимнее время года при морозной погоде аккумулятор автомобиля испытывает нагрузку намного больше, чем в летнее время. Автовладельцами замеченны

SEAT Toledo (Сиат Толедо) 1998-2004: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Эта модель расширяет присутствие компании SEAT в сегменте рынка престижных автомобилей. Toledo - первый автомобиль компании дизайн которого выполнен

В 2000 г. семейство японских Corolla лишь обновилось. Спрос на эти машины падал и классическая Corolla уже не устраивала японских покупателей. Как

Skoda Octavia (Шкода Октавия) 1996-1999: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Skoda Octavia - это современный переднеприводной автомобиль с поперечным расположением двигателя. На нём может стоять один из пяти моторов концерна

Chrysler PT Cruiser (Крайслер Пт крузер) 1999-2010: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Дебют серийной модели PT Cruiser состоялся в 1999 году в Детройте. Компании Chrysler удалось зацепить ностальгическую струну в душе каждого простого

Примеряем Audi A6 Allroad и A8 Hybrid к нашим дорогам

Компания сыграла на контрасте, представив одновременно две модели, совершенно противоположные по идеологии: сверхэкономичный лимузин-гибрид А8 и

Toyota Tundra Crew Max (Тойота Тундра Crew Max) 2006-2009: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Toyota Tundra (Тойота Тундра) проектировался как грузовик. Мощный двигатель, основательная рама и большая грузоподъемность... вот что отличает этот

Архив сайта
Облако тегов
Календарь

Како да проверите електричен плочник мултиметар. Професионална поправка на електрични печки дома

  1. Нашиот живот во домаќинството е исполнет со сите нови електрични апарати, кои во голема мера го олеснуваат...
  2. Во прекинувачите за напојување (како и пред - пакетите за пакувања) дефектите се исти, имено, "заглавување"...
  3. Извадете го плочата за готвење од мијалникот и преместете ја на отворено ниво, каде што ќе биде лесно...
  4. Ова е направено со мултиметар. Мора да биде вклучен во режимот за мерење отпор (омметарски режим)....

Во повеќето случаи, лицето со директно раце може да врши поправка на електричниот шпорет самостојно и дома. За да го направите ова, доволно е да се запознаете со информациите во овој дел и да примените стандардизиран алгоритам за отстранување на проблеми со електричните печки опишани во детали подолу. Бидејќи во модерните електрични шпорети сите грешки се типични, затоа производителот и бројот на горилници практично не играат улога.

Пред сè, потребно е да се провери со мултиметар присуството на напонот на напојувањето во штекерот (прочитајте го напонот тука :)
Ако е присутна, тогаш треба да ја проверите функционалноста на приклучокот и кабелот за напојување. За да го направите ова, приклучокот за струја ќе треба да го расклопите, откачете ги двете завртки.


Ако не се детектираат дефекти со напојувањето, електричниот шпорет ќе мора делумно да го расклопи и да го провери влезот на напонот кон контактните терминали на грејачите
Затворете ги грејачите во секој горилник со цел да идентификувате изгорена спирала или дефект на телото.
Ќе се погрижи да работат термостатот и температурните сензори, како и регулаторите за моќност.

Прво треба да го погледнете контролното светло, ако сјае тогаш проблемите со отсуството на напон може да се елиминираат во првата апроксимација, но понекогаш има и моменти кога индикаторот долго време изгорува во електрични плочи со механички регулатори на моќност на горилникот, а печката престана да работи многу подоцна. Во оваа фаза, без да се почне со расклопување, може да откриете проблем во прекинувачите, вклучувајќи различни горилници и префрлување на нивните режими.

Малку е веројатно дека сите горилници веднаш ќе изгорат. Затоа, во отсуство на било каков одговор на манипулациите, многу е веројатно дека напонот не треба да се примени на контролните компоненти.

Речиси секоја поправка на електрични печки, започнува со нивна расклопување.

Бидејќи електричните шпорети и плочи за готвење доаѓаат во голем број различни големини, форми и структури, не постои можност да се опише нивното расклопување во просек, па пред да се поправите е неопходно да се справите со ова прашање сами со читање на документацијата за сервисирање или во упатството кое Ви препорачуваме да го преземете од линковите подолу:

Најлесен начин е да се провери достапноста на напонот директно на терминалите на грејачите. Ако напонот е присутен, но грејниот елемент не се загрева, тогаш е потребно да го исклучите електричниот шпорет и да ги исклучите терминалите од TEN, да ги прстете, а потоа самиот грејач.

Ако се открие избувнување или дефект на куќиштето, оштетениот грејач или хеликсот мора да се замени.

Ако бирањето на грејачите не открие никакви проблеми, тогаш причината за дефектот е најверојатно во електронската контролна единица или ако моделот е постар во прекинувачот за напојување.

Да претпоставиме дека грејачот има две спирали: C1 и C2. За нивно префрлување може да се користи триполен трипотен прекинувач: K1, K2, K3.

За нивно префрлување може да се користи триполен трипотен прекинувач: K1, K2, K3

Кога е вклучен контактот K3, двата спирала се поврзани серија и ќе работат на половина од нивните ограничувачки сили. Кога K2 е вклучен, првиот хеликс C1 ќе се загрее до полн капацитет. Максималното греење ќе биде паралелно работење на контактите K1 и K2 - и двете спирали ќе бидат поврзани паралелно релативно едни на други. За да го поправите таков прекинувач дома, може да се расклопи и да се исчисти со парична казна. Не би било излишно да ја проверите силата на напнатоста на изворите на притисок и затегнатоста на контактите. Чистењето на површините, затегнување на пружините и свиткување на контактите, ќе помогне да се реши проблемот со свои раце во 90% од случаите.

Функцијата за префрлување во електрични шпорети со електронска контролна единица се изведува со електромагнетни или електронски релеи. За да се префрлате помеѓу режимите со три спирали, ќе бидат потребни четири релеи, и прекинувачкото коло ќе стане и посложено.


На дијаграмот за поврзување на горилникот со четири контакти на приказната во видео прирачникот за поправка на електричен шпорет подолу:

Операцијата на електромагнетните релеи индиректно се потврдува со кликнување на нив при префрлување, и ако не го слушнете ова, треба да го свирите калем со мултиметар и да го измерите присуството на контролниот сигнал.

Ова е добро објаснето во инструкциите за поправка видео подолу:

Извлечете ја плочата од решетката
Ставете го лицето надолу. Користете шрафцигер за да го одвртите заштитниот капак. По демонтажата на работната површина, конекторите и електричната контролна табла се видливи. Релетите се на задната страна.
Проверете ги контролните плочи и горилниците за визуелно оштетување и изгорување. Ако тие не се таму, а потоа ѕвони на спирала на горилникот. Ако работат, поврзете ги жиците од спиралите до релето и конекторите на контактите.


Ако работат, поврзете ги жиците од спиралите до релето и конекторите на контактите


DIY поправка на електрични печки


Погледнете кој реле на контролната табла оди на жиците на горилникот. Проверете го релето - со примена на напон од 12V од надворешното напојување до неговото ликвидација. Ако релето работи, тогаш неговите контакти се затвораат и покажуваат отпор близу до нула. Инаку, заменете го релето со сличен.

За да не направите итна поправка на електричниот шпорет, треба правилно да го поврзете. За поврзување, три-јадрен бакарен кабел со пресек од 4 mm 2 мора да биде пренасочен од стативниот штит и поврзан преку прекинувачот на 32 Ampere. Кај станови без снабдување со гас, кабелот мора да биде поставен пред да се стави во употреба куќата и да се поврзе со електричен излез од домашно производство на брендот РС-32. Во други случаи, ќе треба да поставите одделен бакар со три основни кабел со пресек од 6 mm 2 за да се поврзете на 220-volt мрежата.

Нашиот живот во домаќинството е исполнет со сите нови електрични апарати, кои во голема мера го олеснуваат нашето поминување во кујната и го прават готвењето многу поудобно отколку порано. Но, секоја електроника има еден голем недостаток - тоа не успее без предупредување.
Како и во претходните статии на кои можете да најдете во рубриката на оваа страница, сега ќе го разгледаме главниот апарат на нашата кујна - електричниот шпорет .
Значи, ако шпоретот на кујната не успеа, може да преземете неколку чекори за да го обновите.

Независна поправка на модерна електрична печка на стаклокерамичка е можно за секого. Во електричните печки, сите грешки се исти, така што производителот, всушност, не е важен. Честа грешка е дефект на една од плочите за готвење : целосно го загрева или почнува да дејствува. Најмногу можни причини за индукција неуспех или стаклени керамички плочи - избувнувањето на спиралата, неуспехот на електрониката или, најчесто, контролните релеи и прекинувачите за напојување.

Во прекинувачите за напојување (како и пред - пакетите за пакувања) дефектите се исти, имено, "заглавување" на контактите или топењето на пластичниот случај. Прекинувачите се различни во форма, но принципот на работа и монтажа е речиси ист.


Прекинувачите се различни во форма, но принципот на работа и монтажа е речиси ист

За време на работата, прекинувачите постојано се загреваат, и поради тоа нивниот пластичен случај се топи или деформира, пополнувајќи ги бакарни контакти со својата пластична маса. Исто така, се случува бакарни контакти, од искрата што постојано се појавува во нив, да станат црни (изгорени) и да престанат да комуницираат едни со други. Прилично е лесно да се ослободите од црнилото - треба да земете шкурка и да ги исчистите. Ситуацијата е посложена со пластична кутија. Ако телото не ја изгубило обликот и само малку капе, тогаш ова може да се отстрани со чистењето на стопената маса со нож или шрафцигер (исто така после тоа треба да ги исчистите контактите со чаршава хартија). Ако случајот е силно деформиран и контактите или другите делови се оддалечуваат од него, најдобро е заменете го овој прекинувач со нов. Пред-снимање на локацијата на жиците погодни за него, па дури и подобро да го фати на фотографијата, за да не се збуни при инсталирање друг елемент. Кога одите во продавница или сервис центар за купување на нов прекинувач, не заборавајте да го земете стариот со вас, така што има нешто за споредба со.

Релетовата грешка се случува на следниов начин: кога плочата постојано се вклучува и исклучува, прекинувачките контакти изгоруваат. Ова може да се спореди со конвенционален прекинувач : кога ги затвораат и отвораат контактите меѓу нив, искрата скока, како што е случај со прекинувачите за напојување опишани погоре. Во овој случај потребно е да се поправи електричниот шпорет по следниот редослед:

  1. Извадете го плочата за готвење од мијалникот и преместете ја на отворено ниво, каде што ќе биде лесно да се поправи.
  2. Инсталирајте го листот за готвење надолу. Користете шрафцигер за да го одвртите заштитниот капак. По отстранувањето на работната површина, ќе ги видите конекторите и контролната табла на плочата. Релетите се наоѓаат на задниот дел на контролната табла.
  3. Проверете ги одборот и горилниците за очигледно оштетување. Ако тие не се пронајдени, тогаш треба да ја ѕвони спиралата на горилникот.

Ако тие не се пронајдени, тогаш треба да ја ѕвони спиралата на горилникот

Ова е направено со мултиметар. Мора да биде вклучен во режимот за мерење отпор (омметарски режим). По успешното ѕвонење на хеликсот, потребно е да се проверат жиците од спиралите до релето и конекторите на контактите за знаци на горење.

По успешното ѕвонење на хеликсот, потребно е да се проверат жиците од спиралите до релето и конекторите на контактите за знаци на горење

    Погледнете кој реле на контролната табла оди на жиците на горилникот. Неопходно е да проверите дали работи. Опцијата за безбедно тестирање е вештачки да примени 12V на серпентина од напојувањето. По нанесувањето на напонот на серпентина, прекинувачките контакти мора да се затворат и да предизвикаат отпор од околу 0 оми (блиску до него). Ако е прикажан голем отпор (стотици или илјадници оми), тогаш релето е дефектно.

Релето може да се поправа самостојно, но, како што покажува практиката, ќе работи за кратко време. Причината е едноставна: за доброто на економијата, контактната група на релето во модерните плочи е направена од челик со премаз од бакар. Порано или подоцна, исчистените контакти повторно ќе запалат. И во старите советски плочи контактите биле направени од чист бакар. Затоа, треба да купите нови релеи, но едноставно изберете вистинските за параметрите нема да работат. Неопходно е да се најде само таков детал, бидејќи нејзиното тело обично се потпира на одредени димензии, и има свој распоред на нозете. Во овој случај, истиот совет се применува при купување на прекинувачи: не заборавајте да го земете стариот реле со вас за споредба.

Како и другите електрични апарати, бараат грижа и одржување, а понекогаш и поправка. Денес, постојат многу специјални услуги за поправка на електрични печки, но нивните услуги може да ве чини многу пари.

Ќе се обидам да ви дадам неколку корисни совети да ги поправа електричните печки со електрична енергија со свои раце , без помош на стручни експерти.

Ќе дадам неколку типични проблеми со електричен шпорет за домаќинството и можностите за нивно отстранување.

1. Индикаторското светло "Мрежа" е исклучено. Кабелот за напојување и приклучокот.

Една од најчестите причини за електрични дефекти е рефракција на електричниот кабел на местото на негово поврзување со приклучокот или кршење на контактите во приклучокот.

Помош:

Расклопите го приклучокот за напојување. Ако приклучокот не може да се поправи (случајот изгоре, контактите се оштетени), потоа заменете го со нов. Ако се најде пауза од жица, исечете ги жиците (по можност сите) во близина на влезот на приклучокот, повторно одлепте ги и ги навртувајте ги кон контактите на приклучокот. Ако оштетувањето на жицата не е видливо, тогаш целиот електричен кабел мора да се провери за интегритет со помош на електромоториум или мултиметар. Спојување на електричниот кабел не е пожелно, подобро е да го замените со сосема нов.

2. Водата влегува електрични контакти . Кратко коло

Кога водата влегува во електричните контакти речиси секогаш се случува. краток спој што доведува до неуспех на електричниот шпорет. Најчестите причини за добивање вода на контактите е безгрижното перење на шпоретот и врелата вода во тенџерето. Во овој случај, постои краток спој на тековните делови - најчесто помеѓу телото на електричниот шпорет и грејниот елемент.

Ако визуелно не го пронајдете местото на колото, тогаш треба да користите мултиметар ("бирање" мод) или електронски активирач. Поставете ги сите прекинувачи на електричниот шпорет на "исклучување" и поединечно да го прстен секој дел од електричното коло. Тоа се нарекува вака: една електрична сонда или мултиметар на телото на плочата, а другата на отворениот контакт на електричното коло. Ако мултиметарот "извика" (сирена), а стрелецот отстапува од електричниот пиштол, тогаш сте на колото каде што се појави коло. Види, тоа е некаде во близина.

Елиминира краток спој со замена на дел од жица или замена на изгорени контакти.


Елиминира краток спој со замена на дел од жица или замена на изгорени контакти

3. Индикаторското светло на електричниот шпорет свети и удобноста не се загрева.

Можни грешки:

А) изгорена спирала во удобност;

Б) жицата е исклучена од контактите или жицата е скршена;

C) погрешна удобност на прекинувачот за напојување.

Интегритетот на хеликс серпентина (елемент за греење) се проверува со електропарц или мултиметар. На сонди на овие уреди се надредени на излезни контакти на спиралата од комфорот плоча. Ако мултиметарот "квика" (сирена), а стрелката отстапува на електропи, тогаш спиралата е недопрена. Кога спиралата изгори, утеплата треба да се замени со нова.

Отсечената жица мора да биде поврзана наназад и сигурно затегнато. Ако има пауза од жица, тогаш треба да ѕвониш електрично коло електрични печки со електричен шраф или мултиметар.