Популярные статьи

BMW 3-series Coupe (Бмв ) 2006-2009: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

С сентября 2006 года серийно выпускается БМВ 3-й серии купе (Е92). Невзирая на свое техническое родство с седаном и Touring, купе БМВ 3-й серии имеет

Длительный тест Range Rover Sport: часть вторая

Аш длительный тест Range Rover Sport Supercharged подошел к концу. Первая хорошая новость: машину не угнали! Вторая: несмотря на соблазн, за

Audi E-tron (Ауди ) 2010: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Audi E-tron, представленный на автосалоне в Детройте в январе 2010 года, совсем не то же самое, что E-tron, который выставлялся осенью на IAA 2009 во

Принципы ухода за АКБ зимой

В зимнее время года при морозной погоде аккумулятор автомобиля испытывает нагрузку намного больше, чем в летнее время. Автовладельцами замеченны

SEAT Toledo (Сиат Толедо) 1998-2004: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Эта модель расширяет присутствие компании SEAT в сегменте рынка престижных автомобилей. Toledo - первый автомобиль компании дизайн которого выполнен

В 2000 г. семейство японских Corolla лишь обновилось. Спрос на эти машины падал и классическая Corolla уже не устраивала японских покупателей. Как

Skoda Octavia (Шкода Октавия) 1996-1999: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Skoda Octavia - это современный переднеприводной автомобиль с поперечным расположением двигателя. На нём может стоять один из пяти моторов концерна

Chrysler PT Cruiser (Крайслер Пт крузер) 1999-2010: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Дебют серийной модели PT Cruiser состоялся в 1999 году в Детройте. Компании Chrysler удалось зацепить ностальгическую струну в душе каждого простого

Примеряем Audi A6 Allroad и A8 Hybrid к нашим дорогам

Компания сыграла на контрасте, представив одновременно две модели, совершенно противоположные по идеологии: сверхэкономичный лимузин-гибрид А8 и

Toyota Tundra Crew Max (Тойота Тундра Crew Max) 2006-2009: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Toyota Tundra (Тойота Тундра) проектировался как грузовик. Мощный двигатель, основательная рама и большая грузоподъемность... вот что отличает этот

Архив сайта
Облако тегов
Календарь

Антенски засилувач за ТВ канали го направите сами. Како да го подобрите приемот на ТВ-антена

 1. Локација на антената
 2. Промена на антената
 3. Ефект на општ режим

ТВ е во секој дом. Но, не е секогаш можно да го добиете омиленото ТВ шоу со добар квалитет на сликата: или телецентарот е лоциран доволно далеку, или неговиот предавател емитува не многу моќен сигнал во воздух, или условите не дозволуваат ориентација на приемната ТВ антена во телецентарот. За да се подобри приемот на ТВ-сигналот, ќе ви помогне Антенски засилувач .

ТВ е во секој дом. Но, не е секогаш можно да го добиете омиленото ТВ шоу со добар квалитет на сликата: или телецентарот е лоциран доволно далеку, или неговиот предавател емитува не многу моќен сигнал во воздух, или условите не дозволуваат ориентација на приемната ТВ антена во телецентарот. За да се подобри приемот на ТВ-сигналот, ќе се помогне засилувачот на антената. Обично се наоѓа на покривот во близина на приемната антена, но не секој има можност да постават корисен уред на покривот или таванот, така што засилувачот обично се наоѓа во просторијата, недалеку од телевизорот. Статијата дава описи на две докажани кола за засилувачи на антена. Двата уреди го засилуваат целиот пренесен спектар на телевизиски сигнали: метарски и дециметарски бранови. Како по правило, потребно е дополнително засилување за нови дециметарски канали кои се емитуваат на "умерена" моќ.
Широкопојасниот антенски засилувач е дизајниран да ги засилува телевизиските сигнали, и во мерачот и во дециметарскиот опсег. Не бара балансирање и подесување. Засилувачот има две идентични фази за засилување (10 dB), кои се изведуваат на транзисторите T1 и T2 (S790T) со низок шум, со нивно вклучување во согласност со колото со заеднички кодирачки кодирања на емитер и амплитудно-фреквентен одзив во примените фреквенциски опсези (R1, C3) и (R5, C5) ). Иако транзисторот е исто така увезен, многу е лесно да се најде за продажба на радио пазари и во продавниците на радио компоненти.

Технички спецификации засилувач
Добивка: 20 dB.
Напојување: 9 ... 12 В.
Влезна / излезна импеданса: 75 оми.
Димензиите на печатеното коло: 55x55 mm.

Димензиите на печатеното коло: 55x55 mm

Сл. 1. Општ поглед Антенски засилувач 30 ... 850 MHz

Табела 1. Листа на радио компоненти за склопување на засилувачот:

Ќе ви треба

 • - Антенски засилувач и напојување за него;
 • - сплитер на антената;
 • - Антенски кабел 75 Ом;
 • - Омметр;
 • - рачки за лемење и материјали за лемење;
 • - материјали за запечатување на дупката во ѕидот.
 • - конектори за антена;
 • - антени на различни дизајни.

Упатство

Не користете соба антена ако вашиот дом е опремен со колектив. Инсталирајте посебен разгранувачки уред (KRAB - кабел за раздвојување на претплатнички кабел) и со негова помош, давајте сигнал колективна антена на оние на вашите постоечки телевизори, кои претходно работеа со внатрешни антени.

Ако е невозможно да се користи колективна антена, проверете дали фреквентниот опсег на антената на просторијата одговара на фреквенциите на каналите што ги гледате. На пример, ако сакате прецизност на каналите, нема смисла да се обидете да ги примите со добар квалитет со помош на метарска антена и обратно. Телескопските антени овозможуваат не само промена на положбата на колената, туку и прилагодување на нивната должина и не треба да мислат дека секогаш треба да бидат целосно проширени. Колку е повисока фреквенцијата на каналот, толку пократко треба да се продолжи. Прекумерната должина може да го влоши приемот, како и недоволно, и најдобро е да го изберете со искуство.

Поврзете ја внатрешната антена на телевизорот не директно, туку преку специјален кабел за продолжување на антената. Ова ќе и овозможи да се движи низ собата. Најдете ја позицијата што го дава најдобриот прием. Понекогаш е корисно да поставите видео рекордер со приемник во близина на антената и да го поврзете на ТВ со долг кабел со ниска фреквенција. Ова ќе овозможи избегнување на пречки ако нивниот извор (на пример, компјутер) се наоѓа во близина на телевизорот.

Доколку движењето на антената не успее да го подобри приемот, користете надворешен. Ставете го на ѕид спроти телевизиската станица, заштитувајте ја од атмосферски врнежи, запечатете го кабелот за влез во собата. Во приватна куќа, најдобро место за надворешна антена е покривот. Во никој случај не користете надворешна антена во случај вашиот дом да не е во опсегот на громобран.

Додека во зоната на несигурен прием на телецентриски сигнал, користете антена со засилувач. Откако купивте комплет засилувач и антена што е компатибилна со неа, прицврстете ја плочката со две завртки дизајнирани за него и поврзете коаксијален кабел со самата плочка. На спротивната страна, поврзете се на него, наместо со вообичаениот приклучок, специјален за напојување за засилувачот на кабелот и во исто време да го спречите овој напон да влезе во телевизорот. Таквиот приклучок со напојување е вклучен во опсегот на испорака на засилувачот.

Упатство

Внимавајте кога ги инсталирате карактеристиките на теренот на антената . Зоната на гарантиран прием на телевизиски сигнал зависи од теренот. Ако е можно, инсталирајте ја антената на највисоката точка во близина на вашиот дом. За да ја осигурите потребната висина на антената, по потреба, користете дополнителен јарбол, имајќи ја безбедно прицврстување со жичани загради.

Изберете оптимален дизајн на приемната антена . Барањата за тоа се: едноставност и сигурност, доволна просторна селективност, способност да помине широк фреквентен опсег, мала влезна импеданса и висока сигнална добивка a. За областа на неизвесен прием, односот на сигналот до ниво на бучава е од особено значење.

Со мало растојание од телецентарот (неколку десетици километри), користете антена со едноставен или циклус вибратор, кој се состои од три елементи, за подобрување на примениот сигнал . Антените од овој тип се произведени од индустријата, но со минимални аматерски радио вештини, може да се произведуваат самостојно.

Проверете ја инсталацијата на антената и конфигурирајте ја. За да го направите ова, одберете го оптималниот сооднос на димензиите на елементите на антената потребни за прием на сигналот од избраните станици. Правилно насочете го дизајнот во вселената, насочувајќи ја антената во центарот за радиодифузија или повторувачот.

Користете специјална антена за подобрување на сигналот . Големината, дизајнот и начинот на поврзување на таков уред може да бидат многу различни. При изборот на засилувач, обрнете внимание на карактеристиките на фреквенцијата и нивото на бучава наведено во техничката документација. Конфигурирајте го засилувачот што се користи за одреден модел на телевизиски приемник, доверете му на професионалецот. Инаку, ефективноста на уредот ќе биде ниска.

Со цел да се подобри квалитетот на примената слика и да се "фатат" каналите кои претходно биле недостапни, не е неопходно да се купи нова моќна антена. Капацитетот на приемот на антената зависи од различни надворешни фактори, од формата и дизајнот, со менување на кој, можете да го прилагодите квалитетот на сликата.

Локација на антената

Квалитет телевизиски сигнал зависи од локацијата на антената. Бетонски ѕид , металните огради и конструкции во голема мера го попречуваат преминот на сигналот, па најчесто се наоѓа надвор од куќата, на ѕид или покрив. Ако е познато каде се наоѓа најблиската предавачка кула, антената треба да се сврти во нејзина насока.

Промена на антената

Речиси секоја антена може да се поврзе со специјален засилувач на телевизиски сигнал. Работи на 220 V, можете да купите засилувач во повеќето продавници за електроника. За да го направите вистинскиот избор, важно е да знаете некои параметри: шум сооднос (треба да биде што е можно пониско, по можност не повеќе од 2 dB), Ku gain (пресметано врз основа на присуството на кабелски гранки и неговата должина).

Најчесто дизајнот на антената е осмислен во однос на стандардното пребарување на емитувачкиот сигнал. Може да се смени со помош на секој метален објект кој ја спроведува струјата: жица, кабел, балкон, батерии за централно греење итн. Најдобри се алуминиумските и бакарни предмети со голема површина. Метални објекти кои не се во контакт со антената, напротив, го прекинуваат сигналот.

Некои антени бараат посебно подесување пред употреба. Треба да провери дали фреквентниот опсег е поставен да прифати одреден сигнал.

Ефект на општ режим

Ако земеме неколку идентични антени и ги шириме хоризонтално и вертикално на таков начин што фазите на сигналот се исти во нив, тогаш можеме да постигнеме значајна добивка. На пример, ако една антена дава фактор од 7 dB, тогаш двоен - до 10 dB, кој се состои од четири дела - до 12 dB, итн.

Основните правила на општата решетка: делови може да се купат или произведуваат самостојно, но неопходно истите. Важно е "подните" и "редовите" да бидат целосно симетрични, со иста должина на линии, кабелски џемпери. За фиксирање се користат рамки на изолациски материјали, како дрво или пластика.

Ќе ви треба

 • - чистачот што содржи алкохол;
 • - рачка за лемење;
 • - Нов ТВ кабел;
 • - програми за подобрување на квалитетот на сигналот

Упатство

Истражувајте го ТВ-кабелот. Нејзиниот заштитен слој не смее да се скрши. Често за време на поправката, кабелот ненамерно се допира. Неговиот интегритет е скршен. Поради ова, квалитетот на пренесениот сигнал значително опаѓа. Ако вашиот кабел е многу стар, тогаш треба да се замени. Факт е дека со текот на времето, жиците почнуваат да ги губат своите хемиски и физички карактеристики. Нивото на спроводливост е намалено. И ова подразбира деградација на сигналот . Исто така, треба да се избегнуваат дополнителни непотребни врски. Ако кабелот е премногу краток, тогаш не треба да го градите или вметнувате, така што поврзувачките жици може да имаат различни пресеци и карактеристики. Ако сеуште одлучите да го зголемите кабелот, раскрсницата мора да се залемени. Тогаш загубата на пренесената струја ќе биде минимална. Исто така, не заборавајте да го изолирате раскрсницата внимателно.

Добијте моќен приемник. Кога е поврзан со сателитска антена, овој уред значително ќе го подобри квалитетот на примениот сигнал . Алтернатива може да биде антена засилувач. Овој засилувач најдобро се купува со посебна моќност за да добиете почист сигнал. Препорачливо е да ги поврзете засилувачите и сателитската антена преку заштитник за пренапони. Факт е дека постојаните мали флуктуации во струјата имаат штетно влијание врз таквите уреди, а непредвиден ненадеен скок не само што може да се меша со ТВ екранот, туку и да го оштети засилувачот и садот.

Обидете се да го смените правецот на антената или сателитското јадење. Ако добиете сигнал со користење надворешна антена , потоа дознајте ја локацијата на најблиската телевизиска кула во однос на вашиот дом. Колку е повисоко живеете, толку е полесно сигналот да те достигне. Ако живеете на долните катови, прашајте ги соседите на врвот за дозвола да ја инсталирате антената. Обидете се да ја инсталирате антената на страната што е најблиску до телевизиската кула. Кога се поврзувате, внимателно проверете ги сите жици и конекции. Кабелски приклучоци не смеат да бидат оксидирани или валкани.

Инсталирајте специјални програми за подобрување на квалитетот на сликата ако гледате ТВ канали користејќи компјутер. Во моментов, има значителен број на програми на интернет кои ви овозможуваат да го стабилизирате и подобрите сигналот. Исто така, многу зависи од ТВ-приемникот. Пред да го купите овој уред, консултирајте се со специјалист. Подобро е да се исплати малку, но да се добие добар модел кој ќе даде одличен сигнал.

Нивото на телевизискиот сигнал зависи од многу параметри. Ако врската е преку жична технологија, проблемот со квалитетот најчесто се решава со решавање на проблеми со жици. Ако имате сателитска антена, тука, сосема веројатно, можеби ќе ви треба дополнителна опрема.

Ќе ви треба

 • - адаптер или приемник.

Упатство

Ако користите кабловска телевизија и кога се пронајдени проблеми во врска со влошувањето на квалитетот на пренесениот сигнал, проверете ја состојбата на кабелот. Ако е нарушен нејзиниот интегритет, купете специјален адаптер на радио-излезните места.

Исечете го оштетениот дел од кабелот и поврзете ги двете страни со купениот адаптер. Исто така, можете да забележите влошување на сигналот поврзан со неправилно поправање на кабелот, ова се случува ако наместо да го користите адаптерот, едноставно сте ја наклевеле оштетената површина со лента и не можете да го направите. Најправедно решение за овој проблем е да го повикате господарот на куќата. Исто така во иднина, следете ја состојбата на каблите, и најдобро од сите ги скријте под столбната површина.

Видов неколку публикации на Интернет денес, кои нудат едноставни активности за подобрување на квалитетот на приемот. Да бидам искрен, веднаш се појави сомнеж за соодветноста на ваквите акции за телевизија, но сепак предлагам да го разгледаме, бидејќи, како минимум, ова е интересно.


Јас предлагам, самостојно, 10 минути, бесплатно, да собереме неизмерна преклоплива патна антена за секој USB уред за примање (зголемување на сигналот до 60%).

 1. Ние ја вадиме кутијата од било кој CD.
 2. Излегуваме и го исфрламе внатрешниот вметнувач под дискот.
 3. Ние се отвори како што е прикажано на сликата и се обиде на USB порта на лаптопот.
 4. Ние сече дупка во капакот на кутијата под USB, со помош на шило или ноктот што се загрева над шпоретот (ножот и рацете нема да ви помогнат - пластичните крошни).
 5. Направиме две мали дупки на страна за да го поправиме капакот во отворена положба со клип.
 6. Земеме алуминиумска фолија и го завиваме горниот и долниот дел од кутијата. Ако нема фолија на рака, а потоа сече две конзерви од пиво и да ги свртите наопаку со огледало слој (силикатни или топла лепак).

Вметнете кога е потребно.

За обичен компјутер, можете да користите продолжен кабел за USB, поставувајќи го во иста дупка со топол лепак.

Иако авторот споменал ТВ тјунери, всушност - ова е малку веројатно. Ако само затоа што антените на ТВ-приемниците се обично надворешни. Но, за Wi-Fi и 3G / GPRS-модеми, идејата, во принцип, може да се изврши. Но сето тоа зависи од многу фактори. Сигналот е нерамномерен и таков уред може да ја подобри и да ја влоши ситуацијата.

Принципот на работа е веројатно - засилување на сигналот поради помал агол на прием - насока до блиската станица. Стандардниот приемник има кружна насока за разновидност, овој уред може да биде ограничен и испратен до изворот. Назад дијаграм ќе биде отсечен и, со тоа, omnidirectionality ќе се намали и сигналот ќе се зголеми. Колку е потесен аголот, толку е поголема добивката.

Дополнително, овој уред може да работи како рефлектор, зголемувајќи го просторот за прием. Ова теоретски го подобрува сигналот. Колку е поголема антената, толку е поголема добивка.


Отстранете го пречки во телевизорот, зголемете го нивото на сигнал за 20% и осветленоста на боите ќе ви помогне да филтрирате барел. Тоа чини само 30-50 рубли, во зависност од дебелината на ТВ-кабелот. Можете да го купите на било кој радио пазар или во продавници на радио компоненти. Инсталацијата е дури примитивна за детето - поставете барел на кабелот 2 см од приклучокот и прицврстете го. Тоа нема да се меша дури и со оние кои имаат кабловска телевизија во куќата, бидејќи нема многу бои. По инсталирањето на овој чип во приватна куќа на конвенционална антена, избувна бучава и беа фатени 3 дополнителни ТВ канали.

По инсталирањето на овој чип во приватна куќа на конвенционална антена, избувна бучава и беа фатени 3 дополнителни ТВ канали

Постојат две опции тука. Прво, воопшто не може да биде ефективно. Ако телевизискиот кабел е со висок квалитет со добра заштитна обвивка, тогаш каква е разликата што се "виси" на врвот од неа. Второ, советот може да биде штетен. Таквата "филтер барел", напротив, може да предизвика загуби, бидејќи носечката фреквенција на сигналот е само споредлива со фреквенциите на електричен шум. Такви филтри се користат во ниско-фреквентни кола и напојувања.

Од друга страна, не е тешко да се обиде. Авторот известува дека ефектот бил. Ќе се обиде, молам пишете во коментарите.