Популярные статьи

BMW 3-series Coupe (Бмв ) 2006-2009: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

С сентября 2006 года серийно выпускается БМВ 3-й серии купе (Е92). Невзирая на свое техническое родство с седаном и Touring, купе БМВ 3-й серии имеет

Длительный тест Range Rover Sport: часть вторая

Аш длительный тест Range Rover Sport Supercharged подошел к концу. Первая хорошая новость: машину не угнали! Вторая: несмотря на соблазн, за

Audi E-tron (Ауди ) 2010: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Audi E-tron, представленный на автосалоне в Детройте в январе 2010 года, совсем не то же самое, что E-tron, который выставлялся осенью на IAA 2009 во

Принципы ухода за АКБ зимой

В зимнее время года при морозной погоде аккумулятор автомобиля испытывает нагрузку намного больше, чем в летнее время. Автовладельцами замеченны

SEAT Toledo (Сиат Толедо) 1998-2004: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Эта модель расширяет присутствие компании SEAT в сегменте рынка престижных автомобилей. Toledo - первый автомобиль компании дизайн которого выполнен

В 2000 г. семейство японских Corolla лишь обновилось. Спрос на эти машины падал и классическая Corolla уже не устраивала японских покупателей. Как

Skoda Octavia (Шкода Октавия) 1996-1999: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Skoda Octavia - это современный переднеприводной автомобиль с поперечным расположением двигателя. На нём может стоять один из пяти моторов концерна

Chrysler PT Cruiser (Крайслер Пт крузер) 1999-2010: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Дебют серийной модели PT Cruiser состоялся в 1999 году в Детройте. Компании Chrysler удалось зацепить ностальгическую струну в душе каждого простого

Примеряем Audi A6 Allroad и A8 Hybrid к нашим дорогам

Компания сыграла на контрасте, представив одновременно две модели, совершенно противоположные по идеологии: сверхэкономичный лимузин-гибрид А8 и

Toyota Tundra Crew Max (Тойота Тундра Crew Max) 2006-2009: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Toyota Tundra (Тойота Тундра) проектировался как грузовик. Мощный двигатель, основательная рама и большая грузоподъемность... вот что отличает этот

Архив сайта
Облако тегов
Календарь

Ако постои категорија Б, како да се добие А? Отвори категорија А - цена

 1. Категорија "А"
 2. Категорија "Б" ("Б")
 3. Што треба да знаете и да бидете способни да направите за да ја поминете категоријата "А"?
 4. Како да ја отворите категоријата "А" ако веќе имате "Б" ("Б")
 5. Зошто повторно се предаде теоријата?
 6. Потребни документи
 7. Разликите помеѓу категориите "А" и "М"
 8. Обука во автошкола или самообучување?
 9. Прашање цена
 10. Заклучок

Многу возачи на автомобили некое време потоа добивање права се здобијат со мотоцикли и сакаат да ја отворат категоријата "А", што ќе им даде право да се вози ова возило. Ако постои категорија "Б", како да се добие "А" за кратко време и со минимално време и напор? Кои документи се потребни и кои испити ќе треба да поминат?

Возачките категории што постојат во Русија се поделени на 6 типови. Секоја категорија има ознака со латински букви и ви овозможува да управувате со одреден тип на возило. Листа на категории на возила за чие раководство се издава сертификат, одобрен со Правилата за донесување на квалификациски прегледи и издавање на возачки дозволи од 15 декември 1999 година со измени и дополнувања:


Категорија "А"

Правата на категоријата "А" даваат право да возат моторни возила. Ова е во основа механички транспорт на две тркала, но оваа категорија исто така вклучува и лесен транспорт со три и четири тркала, со тежина од не повеќе од 400 кг Мотоциклите може да се носат со приколка, со или без приколка. Возраста од која можете да добиете возачка дозвола за право на контрола на мотоцикли - 16 години.

Категорија "Б" ("Б")

Оваа категорија ви овозможува да управувате со автомобили и мали минибуси, со максимална тежина од 3.500 килограми, а бројот на седишта не надминува осум. Седиштето на возачот во овој случај не се разгледува.

Исто така оваа категорија вклучува тежок моторни транспорт, чија тежина надминува 400 кг.

Овие автомобили, исто така, можат да приложат приколка со маса поголема од 750 килограми. Доколку оваа тежина е надмината, може да се контролира само ако се исполнети следните услови:

 • масата на приколката не ја надминува масата на возилото;
 • вкупната маса на "автомобилот плус приколка" не ги надминува дозволените 3.500 kg.

500 kg

Што треба да знаете и да бидете способни да направите за да ја поминете категоријата "А"?

Кои испити треба да поминат ако постои категорија "Б"? Како да добиете "А", што да барате кога земате испити?

За да бидете во право, мора да ги полагате теоретските и практичните испити.

Теорија

Испитни билети за сообраќајните правила се состојат од 20 прашања. За да го положите испитот, мора да одговорите на 18 од нив.

Подобро е да се подготват за испити преку Интернет преку Интернет. Факт е дека промените во сообраќајните прописи се направени доста често, околу 1-2 пати годишно, и може да се соочите со ситуација во која правилата беа неодамна изменети.

Ако студирате теоретска улога во автошкола, прашањата веќе треба да се прилагодат на новата легислатива. Ако ја положите теоријата, проучувајќи ги носителите на хартија, обрнете внимание на периодот на нивното објавување и одделно барајте измени и дополнувања на законодавството (на подоцнежен период).

Прашања во испит билети за категории на возачки дозволи "А" и "Б" се сосема исти.

Пракса

Практични прегледи се одржуваат на патеката каде што треба да поминете три сета вежби. Ве молиме означете дека во случај на категорија "Б" листата на вежби не е предмет на промена (по испорака "Б" има три опции за комплекси, категоријата на возачот "А" претпоставува само еден комплекс).

Често пати сообраќајните инспектори ви дозволуваат да го пробате целиот комплекс пред полагањето на испитот. Ве советуваме да ја искористите оваа понуда, особено ако не сте сигурни во вашите способности.

Комплексите се состојат од следниве вежби:

 1. Севкупен коридор, димензионален полукруг, шема "Забрзување-забавување".
 2. Змија, рутина, контрола при мала брзина.
 3. Димензионални осум.

Можете да донирате на десната страна и на училиште за возење на мотоцикли и самостојно. Забележете дека друг возач со права мора да го достави вашиот велосипед до местото на испитот и назад. Покрај тоа, мотоциклот треба да биде опремен со целосен пакет документи. Мора да имате потврда за регистрација и осигурување со вашето име на неа.

Покрај тоа, димензиите на мотоциклот треба да се земат предвид. На мотоцикл со приколка Речиси е невозможно да се вози стандардната "осум" и "змија", освен што полесно е мото-транспортот, толку полесно ќе биде да полагате испити.

Предавањето на категоријата "А" не подразбира практично возење во градот, наспроти предавање на правата на "Б".

Како да ја отворите категоријата "А" ако веќе имате "Б" ("Б")

Ако веќе ја имате категоријата "Б" и успешно сте го положиле теоретскиот испит не повеќе од 3 месеци, не треба повторно да ја преземете теоријата.

Доколку поминале повеќе од 3 месеци, теоријата ќе мора повторно да се пренесе. Нема да има промени во него, билетите целосно ќе одговараат на оние за кои сте подготвиле порано (освен во случаите кога беа усвоени нови измени и дополнувања на Правилникот за патиштата).

Во овој случај се отвора категоријата "А" со целосно полагање на двата испити - теоретски и практични.

Зошто повторно се предаде теоријата?

Се разбира, многу возачи се згрозени од исказот дека повторно треба да го поминат теорискиот дел. И ако постои категорија "Б", како да добиете "А" без повторно да го полагате испитот?

Од 2013 година, оваа можност повеќе не постои. Теоретскиот дел ќе треба повторно да се предаде, ако поминале повеќе од 3 месеци од претходната испорака.

Па, тогаш, ако веќе сте ја положиле теоријата, тогаш не треба да се плашите од преиспитување. Впрочем, ако сте сигурен возач и знаете сообраќајни правила на "одлични", повторно да го положите испитот за вас не е тешко.

Од друга страна, искусни возачи велат дека од време на време вреди да се освежи вашето знаење за правилата. Прво на сите заради нивната безбедност и безбедноста на другите.

Прво, порано или подоцна забораваме некои работи, особено ако не ги сретнуваме во секојдневниот живот. На пример, многу возачи забораваат дека мора да прескокнат лице со бело трска на кое било место на патот, дури и ако тој не е на пешачки премин. Многу возачи со 10-15 години искуство се прашуваа - зошто? Според СДА, лице со бело трска е слепо, и тој едноставно не може да види каде се наоѓа пешачкиот премин, па затоа, во однос на таквите пешаци, треба да бидете колку внимателни.

Второ, правилата постојано се менуваат (до два пати годишно), за да се следи што понекогаш не е можно.

Второ, правилата постојано се менуваат (до два пати годишно), за да се следи што понекогаш не е можно

Потребни документи

За да ги добиете правата од категоријата "А", мора да ги дадете следните документи:

 • формулар за апликација (издаден на лице место или можете да го преземете формуларот на Интернет);
 • документ за идентификација;
 • прием на плаќање на државни давачки;
 • документот на крајот на возачкото училиште (оригинал и копија);
 • лекарско уверение за утврдениот примерок (оригинал и копија).

Ако веќе ја имате категоријата "Б", ќе ви биде потребна ваша возачка дозвола.

Друга забелешка: ако добиете лекарско уверение во приватен центар, исто така ќе треба да потврдите дека центарот е лиценциран и има право да врши увид во возачите. Вообичаено, на вашиот сертификат се приложуваат приватни претпријатија кои обезбедуваат медицински и комични услуги за возачот, потврден лист - заверена копија од дозвола или друг документ што им овозможува да работат на пазарот на медицински услуги. Некои организации (особено во големите градови) ги обезбедуваат своите податоци директно до сообраќајната полиција, а потоа таквата потврда не е потребна.

Овие документи се неопходни за контактирање на сообраќајната полиција во вашето место на живеење или местото на вистинскиот престој.

Разликите помеѓу категориите "А" и "М"

Поради постојано менување на законодавството, многу возачи често имаат конфузија помеѓу категоријата "А" и најновите категорија "М". Некои граѓани сметаат дека ако купат мопед, потребно е да се добие категорија "А". Всушност, за оние возила што спаѓаат во категоријата "М", отворањето на дополнителни категории не е потребно (ако веќе постои "А" или "Б" - било кој од нив). Во овој случај, се бара да поминат само теоретско испитување, не е потребен тест за возење. Двете возни категории се од 16 години.

Обука во автошкола или самообучување?

Претходно, имаше можност независно да се подготви за испити во теорија и возење, и само дојде на самиот испит. Во моментов, законите на Руската Федерација се забранети. Исто така е невозможно да се положат испити како надворешен студент, како што беше можно порано. Во секој случај, ќе мора да даде пари за нова обука во автошкола.

Прашање цена

Добивањето права не е евтино задоволство. Што ќе целата процедура за регистрација и прием на посакуваниот сертификат?

Државната должност за добивање права е 800 рубли, за правата на меѓународен примерок - 1000 рубли. Ако го преземете теоретскиот испит, ќе треба да платите уште 60 рубли, ако не сте ја поминале праксата - 100 рубли.

Медицински преглед, во зависност од тоа каде живеете и организацијата на која аплицирате, ќе ве чини 500 до 3000 рубли.

Учење да се вози мотоцикл, исто така, се одликува со фактот дека не сите возење училишта може да го земе. Постојат неколку организации кои се занимаваат со таква обука, исто така, тоа често се врши само "во сезоната". Неговата цена е од 7 до 20 илјади рубли. Преквалификацијата трае 1-2 недели.

Заклучок

Заклучок

Во иднина, да не размислувам за едно такво прашање: ако постои категорија "Б", како да добиете "А", ве советуваме веднаш да ги пренесете двете категории или да го отворите "А" во рок од три месеци од моментот кога добивате "C". Факт е дека резултатите од теоретскиот испит се зачувани и се валидни само во овој период. На овој начин не само што ќе заштедите време, туку и ќе заштедите пари.

Ако постои категорија "Б", како да се добие "А" за кратко време и со минимално време и напор?
Кои документи се потребни и кои испити ќе треба да поминат?
Што треба да знаете и да бидете способни да направите за да ја поминете категоријата "А"?
Кои испити треба да поминат ако постои категорија "Б"?
Како да добиете "А", што да барате кога земате испити?
Зошто повторно се предаде теоријата?
И ако постои категорија "Б", како да добиете "А" без повторно да го полагате испитот?
Многу возачи со 10-15 години искуство се прашуваа - зошто?
Обука во автошкола или самообучување?
Што ќе целата процедура за регистрација и прием на посакуваниот сертификат?