Chrysler PT Cruiser (Крайслер Пт крузер) 1999-2010: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Toyota Tundra Crew Max (Тойота Тундра Crew Max) 2006-2009: описание, характеристики, фото, обзоры и тесты

Toyota Tundra (Тойота Тундра) проектировался как грузовик. Мощный двигатель, основательная рама и большая грузоподъемность... вот что отличает этот

Архив сайта
Облако тегов
Календарь

«Аритмія» або як на Русі жити важко (РЕЦЕНЗИЯ)

Редакція DVhab.ru не змогла пройти повз нової кінострічки Бориса Хлєбнікова "Аритмія" , І готова поділиться розгорнутим думкою. Чи справді цей фільм настільки унікальний і неповторний, що заради нього варто витратити двох годин життя ?

Нова режисерська робота Бориса Хлєбнікова і сценариста Наталії Мещанінова - «Аритмія» несподівано отримала головний приз на фестивалі «Кінотавр», і про це кіно заговорили буквально все. Знайти негативну рецензію в мережі від більш-менш значущих видань нам так і не вдалося. І, здавалося б, є за що хвалити. Тут вам і картина на стику двох жанрів: сімейна драма і виробнича комедія, і яскраві персонажі, і справжні історії. Але є певна - «але», про яке запинаються абсолютно все інді-режисери поточного покоління.

Так вже вийшло, що останні років 20 грошей на кінематограф в нашій країні виділяють катастрофічно мало, а якщо вже й вдається витрусити більше ста мільйонів, то виходять такі шедеври як - «Вікінг», «Сталінград», «Стомлені сонцем 2», «Захисники ». Гроші від виробництва «пиляють» направо і наліво. Сценарій пишеться прямо на знімальному майданчику. Декорації зазвичай з картону і паперу, а спецефекти і графіку роблять студенти першого курсу, за безцінь. Самородкам- «художникам» дістаються недоїдки. Зняти щось гідне практично нереально, і єдиний вихід - Псевдодокументальний кіно.

Кожна нова стрічка Хлєбнікова буквально просякнута розчаруванням рідною державою. Безсовісні чиновники, жадібні політики, жебраки пенсіонери, спиваються добряги, і наживаються на чужому горі негідники. Весь цей цирк ми вже бачили і не один раз. Варто лише глянути у вікно, або подивитися черговий випуск новин. Бруд, чорнуха, алкаші, квартири в стилі радянського лофт, дурні, які виступають проти системи і програють. «Аритмія» рівно про це ж. Створюється враження, що сучасному поколінню дійсно подобається таке життя. Хтось впізнає в головних героях своїх друзів або родичів, хтось вже підспівує «Валентину Стрикало», а хтось про себе вимовляє "так, життєво".
Кожна нова стрічка Хлєбнікова буквально просякнута розчаруванням рідною державою

Головний герой Олег - так і не подорослішав дитина, який якимось дивом умудряється рятувати життя, працюючи лікарем на швидкій допомозі. Здавалося б, ось він позитивний герой, якому хочеться співпереживати, але немає. Олежик по своїй натурі «свиня». Щастя у нього на дні пляшки, рости і розвиватися він не хоче, манери і етичні норми для нього - це просто слова, його дружина - це заміна матері, а значить саме їй доводиться тягнути ледаря на собі. Молода дівчина виступає явним доказом, що не можна виходити заміж за аби кого. Коли до Каті дійшло, що перспектив у житті немає, вона приймає саме звичайне рішення - розлучитися, відправивши смс-повідомлення. Її чоловік-розмазня вибирає правильний шлях до примирення - впиватися спиртним після роботи і нічого не робити.

Крім сімейного життя нам показують роботу сучасних лікарів, і виявляється, що бруду там ще більше ніж в сімейному житті Олега. Пенсіонери, які в спробах побороти самотність, намагаються всіма силами потрапити в стаціонар, люди похилого віку, яким замість інгалятора продали отруту, мати-алкоголічка, вбивці, кинуті напризволяще діти, а ще ж є начальство, яке п'є кров з бідних співробітників охорони здоров'я, які за злиденну зарплату намагаються зберегти останню краплю людяності. Дивитися на те, що відбувається без жалю і кома в горлі практично неможливо. Спроби розбавити гнітючу атмосферу гумором виходить далеко не завжди. Головний герой же у всій це чорноті постає білою плямою. Він добрий до пацієнтів, розумний і здатний ризикнути всім заради життя людини, ось тільки любов не поширюється на його сім'ю. Є думка, що Олежке вдається позбутися від емоційного перевантаження за рахунок алкоголю і сексу з нелюбою дружиною. Ось тільки дружина тепер не хоче спати з героєм в одному ліжку, і Олег звичайно ж виходить з домашньої зони комфорту. Як і личить дитині, він починає ридати, психувати і збільшувати споживання літраж спиртного, викликаючи лише огиду як у глядача, так і у дружини.
Крім сімейного життя нам показують роботу сучасних лікарів, і виявляється, що бруду там ще більше ніж в сімейному житті Олега

«Аритмія» схожа на чорно-білу монету, яку розкрутили і показали глядачеві. Ось білий Олег в сірих буднях лікаря, ось чорний Олег в сірих буднях сімейного життя. З кожною хвилиною монета все швидше розкручується, і, здавалося б, ось, зараз, головний герой нарешті отримає сірий відтінок, стане трішки дорослішими, більш адекватно і розумніші, але немає. Закінчується все абсолютною порожнечею. Розвитку героя не відбулося. Дружина Олега тут, скоріше, як декорація, вона жива і цікава, ось тільки її роль - жертви, руйнується до фіналу. Її чоловік залишився таким же тридцятирічним кучерявим дитиною, який начебто і вимовляє "Ти найцінніше, що у мене є в цьому житті", але насправді це брехня. Уявіть, ваш чоловік-алкоголік на останній стадії розлучення сідає поруч і починає ридати. Ви вибачте його? Борис Хлєбніков вважає, що так. І він має рацію.

Режисер не ставив перед собою завдання зняти розумне кіно, яке дорослі дядечки стануть покадрово розбирати на цитати і шукати в них метафори. Так в «Аритмії» прекрасні актори, яким дійсно віриш. Так декорації Ярославля ще більше занурять вас в світ безнадії і розпачу, а сценарій виглядає як переказ повсякденному житті вашого сусіда. За своєю суттю, ця картина - чергова спроба «достукатися» до глядача, щоб він почав щось робити в своєму житті. Ми не зможемо допомогти бідним лікарям, ми не зможемо вилікувати всіх пенсіонерів, але почати з себе безперечно варто. Навчиться цінувати власну сім'ю і чужу думку, піклується про близьких і допомагати один одному. Героїв «Аритмії» не шкода, тому що вони не змогли щось змінити в своєму житті, перетворивши буденність в безвихідь. Саме це - наочний приклад, як наші з вами співгромадяни підлаштовуються під систему і проживають своє життя до самої смерті, і хто знає, можливо, саме до вас не встигне доїхати машина швидкої допомоги.
Режисер не ставив перед собою завдання зняти розумне кіно, яке дорослі дядечки стануть покадрово розбирати на цитати і шукати в них метафори

«Аритмія» розповідає історію про людські стосунки і про те, як люди можуть змінювати світ власними зусиллями. Хлебникову вдалося зняти цікаве кіно про сучасних реаліях, а як його сприймати - це вже справа кожного.

Невеликий відступ. В кінці 90-х Балабанов зняв знаковий фільм «Брат». Дешевий, сірий і похмурий зовні, але теплий і рідний всередині. Вся магія укладена якраз таки в центральному персонажі. Данила простий. Він випиває, вбиває негідників, спить з чужою дружиною, але в той же час зберігає своє обличчя, співпереживає іншим людям, допомагає бідним і не мріє про мільйони. Йому хочеться довіряти, співпереживати і наслідувати. Можливо сучасним режисерам пора відійти від розтину гнійників і знімати фільми про героїв, яких у нас в країні накопичилося достатньо.

Передпоказ фільму "Аритмія" проходив в кінотеатрі "Гігант" в рамках нового кіноклубу "Особливий погляд", зустрічі якого проходять щотижня по середах. Придбати квитки онлайн на фільм "Аритмія" та інші новинки кінопрокату можна у нас на сайті в розділі "Кіно" .

Ілля Якимкин, новини Хабаровська на DVHab.ru

Ви вибачте його?